De waarde van de munten is tot nu toe nog onbekend.

Meer bekend over grootste Romeinse goudvondst ooit

De waarde van de munten is tot nu toe nog onbekend.Afgelopen juni  vonden twee vrienden met een metaaldetector 3.874 Romeinse munten in het Engelse Worcestershire. Zij laten zich voor de eerste keer uit over deze grootste goudvondst in Engeland. Ze vonden de munten bij toeval nadat ze 34 jaar lang naar voorwerpen zochten met een detector.

Jethro Carpenter deed de vondst met zijn vriend Mark Gilmore toen ze over het platteland van Worcestershire liepen. De Romeinse munten stammen uit 280 - 282 na Christus. Ze vonden de munten na nog geen vijf minuten zoeken met een metaaldetector.

“Ik wist dat dit iets enorm zou zijn,” aldus Carpenter. “Als kind kijk je naar piratenfilms en droom je over het vinden van verborgen schatten, maar als metaaldetector enthousiasteling kan je voor maanden jagen en niks vinden. Ik ken de locatie al meer dan twintig jaar en ik heb mijn detector er al talloze keren gebruikt, dus ik had in geen miljoen jaar verwacht zoiets te vinden.”

Zijn jeugdvriend Gilmore stond een aantal meter verderop toen Carpenter de vondst deed. “Toen hij mij riep, begon ik ook te graven en vond ik stukjes keramiek,” aldus Gilmore. “Als je een goed signaal krijgt en scherven van potten vindt, dan weet je dat je op iets groots bent gestuit.”

Archeologisch onderzoek
De twee vrienden groeven twee uur lang met de hand, totdat ze zich realiseerden hoe belangrijk de vondst was. Ze schakelde de Portable Antiquities Scheme in, waarna experts van de Worcestershire County Council Historic Environment and Archaeology Service (WHEAS) begonnen aan een archeologisch onderzoek op de locatie. Ze ontdekten sporen van een Romeinse nederzetting.


“Het is de grootste vondst in het land ooit,” aldus Tom Vaughan, projectmanager bij WHEAS. “Er was een soortgelijke vondst van 400 munten, maar dat was 12 jaar geleden.” Hoewel de munten aanvankelijk op miljoenen ponden werd geschat, is de exacte waarde nog steeds onbekend.

Er werd ook gesproken over een mogelijke beloning voor Carpenter, maar hij gaf aan het daar niet voor te doen. “Ik doe het niet puur en alleen om geld, ik geniet van mijn hobby,” aldus Carpenter. “Als het om geld ging, had ik al tijden terug opgegeven.”

Bron: Financial News

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's