Scheepswrak San José

Vondsten uit het wrak van de San Jose

Woods Hole Oceanographic Insititution

Meer bekend over de schat van de San José

In 2015 werd het wrak van het beroemde zilverschip San José gevonden. Het galjoen zonk in 1708 met een grote schat aan boord voor de kust van de Colombiaanse Rosario-eilanden. Nieuw onderzoek naar de 'heilige graal van de scheepswrakken' heeft meer informatie opgeleverd over de goud- en zilverschat aan boord.

Onderzoek met high-tech onderwaterrobot

Voor het onderzoek werd een high-tech onderwaterrobot ingezet, die ook werd gebruikt bij de zoektocht naar het vermiste vliegtuig Air France 447 en onderzoek naar de Titanic. Met de robot konden de archeologen de overblijfselen van het schip nauwkeurig in kaart brengen en op speciale locaties van dichtbij foto's maken.

Gegraveerde kanonnen

Aan de hand van die foto's werden in eerste instantie de kanonnen van de San José gevonden, waarmee de archeologen nog eens konden bevestigen dat het inderdaad om het wrak van de San José ging. Daarbij kon de onderwaterrobot zo dichtbij komen dat er reliëfs van dolfijnen op de kanonnen gezien werden.

Schat van 14 miljard

Naar aanleiding van het onderzoek werd ook de waarde van het schip en de landing bekend gemaakt. Alles bij elkaar zou het schip tijdens haar laatste reis naar huidige maatstaven een waarde van 14 miljard euro vertegenwoordigen. Naast goud en zilver, had het schip ook grote hoeveelheden edelstenen en keramiek aan boord.

Geheime locatie

Grote delen van het wrak en haar lading zijn echter nog bedekt met een dikke laag sediment. Daardoor is nog niet alles in kaart gebracht. Om te voorkomen dat schatduikers en andere opportunisten een graantje meepikken van de enorme waarde van het schip, is de precieze locatie nog geheim gehouden.

Discussie om erfgoed

Het schip en haar lading zijn voor de Colombianen een belangrijk deel van het nationale erfgoed. Colombia wil daarom graag de lading aan land brengen en er een museum mee inrichten. De Colombianen zijn echter niet de enigen die het eigendom van het schip en de lading claimen. Inmiddels heeft zelfs de UNESCO zich met de discussie over het eigendom van het schip moeten bemoeien.

Ondergang van de San José

De San José zonk in 1708 na een gevecht met een Brits vlooteskader. Tijdens dat gevecht zou de kruitkamer van het schip ontploft zijn, waarna het schip met het overgrote deel van de zeshonderd bemanningsleden zonk.

Bron en afbeeldingen:

Woods Hole Oceanographic Insititution
 

Meer lezen