300 jaar oud papier uit scheepswrak gevist
We kennen kapitein Zwartbaard als een medogenloze piraat. Maar uit archeologisch onderzoek naar het wrak van zijn schip, blijkt ook wat anders: in de loop van een kanon troffen archeologen bedrukte stukjes papier aan. Na analyse van de gevonden stukken tekst, blijkt dat het gaat om een reisverslag.
Ontdekking Queen Anne's Revenge
Het wrak van het schip van Zwarbaard, de Queen Anne's Revenge, werd al in 1996 gevonden en sindsdien doen maritiem archeologen onderzoek naar de vondsten die in en rond het wrak zijn aangetroffen. Daarmee is een bijzonder inkijkje in het leven aan boord van een achttiende-eeuws piratenschip ontstaan.
300 jaar oud papier onder water gevonden
Bij het onderzoek naar een van de in het wrak aangetroffen kanonnen, ontdekten de archeologen een prop van nat textiel, met daarin resten van bedrukt papier. Een zeer bijzondere vondst, want het gebeurt maar zelden dat papier in scheepswrakken wordt aangetroffen. De archeologen slaagden erin de letters te ontcijferen. Wat bleek: het ging om pagina's afkomstig uit een eerste editie van "A Voyage to the South Sea, and Round the World, Perform'd in the Years 1708, 1709, 1710 and 1711" van Edward Cooke.
18e-eeuws reisverslag
De archeologen kwamen op het spoor van dit verhaal door de tekst Hilo. De archeologen vergeleken de letters die om het woord heen stonden met bekende literatuur waar het woord Hilo in voor kwam. Uiteindelijk kwamen zij er zo achter dat het woord verwees naar de Spaanse nederzetting Ilo op de kust van Peru en dat het afkomstig was uit het boek van Edward Cooke. Het boek van Cooke is het reisverslag dat hij optekende tijdens een expeditie die in 1708 vertrok vanuit het Engelse Bristol.
Belezen kapitein Zwartbaard
Uit literatuur en verslagen over Zwartbaard, was al bekend dat de beroemde piratenkapitein boeken aan boord had. Deze vondst bewijst 300 jaar nadat het schip van de beroemde piraat zonk dat hij inderdaad boeken aan boord had.