Grootse goudschat gevonden in het Spaanse galjoen San José

Het wrak werd al in november gevonden bij de Colombiaanse Rosario-eilanden, vlakbij Cartagena. Na onderzoek bleek het om de San José te gaan. Dit galjoen zonk in 1708 met een grote hoeveelheid aan gouden en zilveren munten en juwelen aan boord. 

Het schip zonk op 8 juni 1708 tezamen met 600 mensen die zich aan boord bevonden. Het galjoen probeerde een stel Britse oorlogsschepen voor te blijven, maar werd uiteindelijk verwoest tijdens de Strijd van Barú. Deze strijd wordt ook wel ‘Wager’s Action’ genoemd. Deze geweldsactie op zee vond plaats naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog (1701-1714). Nadat het wrak kort is onderzocht lijkt het er op dat er geen explosie heeft plaatsgevonden, terwijl dit wel zo in de geschiedenisboeken staat.

Bronzen dolfijnen

Het wrak werd onderzocht door een internationaal team van experts. Op afstand bestuurbare onderwatercamera’s maakten foto’s waardoor het onderzoeksteam het galjoen kon identificeren. Er stonden symbolen van bronzen dolfijnen op de kanonnen waardoor er vastgesteld kon worden dat het om de San José ging.

Wie krijgt de buit?

Onderzoekers geloven dat er omgerekend een vermogen van 800 miljoen tot 10 miljard euro in het schip ligt. De VS, Colombia en Spanje zijn in een juridische strijd verwikkeld over hoe de buit verdeeld moet worden. De Colombiaanse president stelt dat dit erfgoed tentoongesteld moet worden aan de Colombianen. Dit terwijl een Amerikaanse bergingsfirma beweerde dat het galjoen in 1982 al gevonden was door hen. Vlak daarna veranderde Colombia een wet waardoor de VS geen recht had op 50% maar op een schamele 5% van de buit. Het Amerikaanse bedrijf vecht echter door voor hun deel. Tenslotte was het schip in de 18e eeuw van de Spanjaarden, maar de juwelen en het goud en zilver waren oorspronkelijk afkomstig uit Peru. Het is afwachten of deze landen hun deel zullen opeisen. Het duurt gelukkig nog even voordat de schat uit het water wordt gehaald.

Bronnen

www.abc.net.au
www.cbc.ca
nos.nl
en.wikipedia.org

Afbeelding

Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen