Geen foto

Maya-muurschilderingen gevonden in huis Guatemala

Een man ontdekte muurschilderingen in zijn huis na de muren te schuren. In een driehonderd jaar oud huis in Guatemala zijn verschillende door Maya’s gemaakte muurschilderingen ontdekt. Deze muurschilderingen kwamen tevoorschijn toen de bewoner de muren schuurde tijdens een verbouwing van zijn huis.

De muurschilderingen werden vijf jaar geleden ontdekt door Lucas Ramirez bij werkzaamheden aan zijn huis. Zij zijn echter pas onlangs onder de aandacht van archeologen gekomen en worden nu uitgebreid bestudeerd. Volgens Jaroslaw Zralka, het hoofd van de opgravingen, is er geen tijd te verliezen omdat de schilderingen beginnen te vervagen door de blootstelling aan zonlicht.

De muurschilderingen dateren tot na de Spaanse verovering van Guatemala in de 16e eeuw en zijn dus waarschijnlijk meer dan driehonderd jaar oud. De stijl van de schilderingen komt overeen met andere gevonden illustraties uit de 17e en 18e eeuw.

Op één van de schilderingen is een optocht te zien van mensen die traditionele Mayakleding en Spaanse kledingstukken dragen. Een andere muurschildering laat een groep Maya’s zien die een rituele dans uitvoeren. Volgens Zralka heeft één van de figuren op deze schildering een menselijk hart in zijn handen.

De staat van de muurschilderingen gaat snel achteruit omdat het huis bewoond wordt. Zonlicht en rook zorgen ervoor dat de schilderingen vervagen en de kleuren veranderen. De archeologen werken zo snel mogelijk om alles vast te leggen.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's