Massagraf met slachtoffers van de Zwarte Dood ontdekt

In het Engelse Lincolnshire is eind november nabij de middeleeuwse Thornton Abbey een massagraf met slachtoffers van de Zwarte Dood ontdekt. Het graf stamt uit de 14e eeuw. Op de plaats waar het massagraf gevonden werd, bevond zich in de middeleeuwen een kloosterziekenhuis.

Het massagraf van Lincolnshire

In het massagraf werden 48 slachtoffers van de Zwarte Dood ontdekt, waaronder meer dan 20 kinderen. Archeoloog High Wilmlott vertelt dat hoewel ongeveer de helft van de totale Engelse bevolking om het leven kwam tijdens de Zwarte Dood, massagraven uit die tijd zeldzaam zijn. Het lijkt erop dat nabestaanden de lichamen van hun geliefden, waar mogelijk, op de normale manier begroeven. Volgens de archeologen duidt de vondst van dit massagraaf daarom op dat deze gemeenschap overweldigd werd door de Zwarte Dood. Ze wisten niet meer wat ze aan moesten met alle lichamen.

De Zwarte Dood in Europa

De Zwarte Dood was een van de ergste epidemieën uit de menselijke geschiedenis. Tussen 1346 en 1353 teisterde de ziekte de Europese bevolking. Naar schatting kwamen 75 tot 200 miljoen mensen om het leven. De komst van de ziekte naar Lincolnshire is gedocumenteerd: in 1349 ‘arriveerde’ de Zwarte Dood.

Onderzoek naar de skeletten

Dat het hier gaat om slachtoffers van de Zwarte Dood, is duidelijk geworden na de skeletten bestudeerd te hebben. Er werden sporen van Yersinia pestis aangetroffen. Deze bacterie veroorzaakte in de middeleeuwen de Zwarte Dood.

Verder onderzoek naar de skeletten moet aantonen om hoeveel mannen, vrouwen en kinderen het precies gaat. Ook gaan de onderzoekers proberen te achterhalen aan wat voor andere ziektes men destijds leed.

Bronnen

independent.co.uk plague pit

scientias.nl massagraf slachtoffers zwarte dood

Afbeelding

wikimedia.org, auteur: Mario Modesto Mata, mass grave spanish civil war