Er is bewijs gevonden voor een massagraf in Treblinka.

Massagraf levert nieuw bewijs voor controversie rond Treblinka

Er is bewijs gevonden voor een massagraf in Treblinka.De Britse forensisch archeoloog Caroline Sturdy Colls heeft massagraven ontdekt in het concentratiekamp Treblinka in Polen. Men dacht al dat de nazi’s honderdduizenden mensen om hadden gebracht in het kamp, maar tot nu toe ontbrak daarvoor fysiek bewijs. De nieuwe vondst ontkracht in sterke mate de theorie van Holocaustsceptici dat Treblinka slechts een doorvoerkamp was.

Sturdy Colls gebruikte moderne ondergrondse radartechnologie en lucht- en satellietfoto’s om de bodem van Treblinka door te lichten. De graven werden hierdoor niet verstoord. Ze vond verschillende grote putten die door de nazi’s zorgvuldig waren verborgen. Het kamp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk volledig vernietigd om sporen van massamoord te uit te wissen.

De BBC Radio 4 documentaire ‘The Hidden Graves of the Holocaust’, die volgende week maandag wordt uitgezonden, doet verslag van het onderzoek van Sturdy Colls. De putten bevatten waarschijnlijk verbrande resten van duizenden lichamen, meldt het programma. “Ik  hoop echt dat dit het eerste stadium is van een uitgebreide zoektocht naar de verborgen graven van de Holocaust”, zegt Sturdy Colls in de documentaire.

Treblinka, bestaande uit een werkkamp en een vernietigingskamp, maakte deel uit van Operatie Reinhart, het plan van de nazi’s om alle Joden in Polen uit te roeien. In 1942 en 1943 werden er meer dan 800.000 mensen gedood in gaskamers, vrijwel allemaal Joden. Na een opstand van gevangenen is het kamp volledig vernietigd. Dat gebeurde zo grondig dat het kamp sindsdien een belangrijke rol speelt in theorieën van Holocaustontkenners.

Bron: Daily Mail

Meer lezen

Tijdvakken

Landen