Geen foto

Martelpraktijken in Colorado 1.200 jaar geleden

Martelpraktijken in Colorado 1.200 jaar geledenEr is nieuwe informatie gevonden over de gruwelijke massamoord die 1.200 jaar geleden plaatsvond in het zuidwesten van Colorado. De vondst van een bijbehorend massagraf is de grootste verzameling van verminkte menselijke beenderen ooit gevonden in zuidwest-Amerika. In totaal zijn er tenminste 33 mensen, zowel vrouwen als mannen, afgeslacht en verbrand. Nieuw onderzoek wijst erop dat de slachtoffers voor hun dood gemarteld zijn.

Vondst massagraf

De eerste opgravingen werden gedaan in 2005 nabij Durang  op het onderzoeksterrein de Sacred Ridge. In twee van de hutten in de nederzetting werden meer dan 15.000 stukken menselijk bot gevonden. Daarnaast troffen de onderzoekers keramische en stenen gereedschappen aan waarop resten van menselijk bloed en spierweefsel werden gevonden.

Bewijs van marteling

Masterstudent antropologie Anna Osterholtz, verbonden aan de Universiteit van Nevada, heeft als lid van het onderzoeksteam de menselijke resten geanalyseerd. Tijdens haar onderzoek naar de voeten van de slachtoffers vond ze bewijzen van zeer ernstige martelingen: veel slachtoffers zijn mank gemaakt door het breken van enkels en ze trof ernstige verwondingen als hak- en snijwonden aan op de voetzolen.

Betekenis martelingen

Dat de martelingen heftig waren, blijkt onder andere uit het feit dat de lagen van de onderste voetbotten zichtbaar zijn. Verwondingen aan de rest van het lichaam kunnen ook andere oorzaken hebben, maar de gereedschapsverwondingen en het afgeschaafde bot bij de voet kunnen enkel door martelingen zijn veroorzaakt.

Osterholtz geeft aan dat de martelpraktijken mogelijkzijn gebruikt als waarschuwing aan anderen in de SacredRidge-regio. Het onderzoeksteam vermoedt dat de slachtoffers bewust mank gemaakt zijn, om ze makkelijker te bedwingen gedurende andere martelingen en bij de uiteindelijke massamoord.

Bronnen

www.westerndigs.org

Meer lezen