Geen foto

Loch Ness look-a-like bij Antarctica gevonden

Reconstrocutie van een eerder gevonden plesiosaurus.Na een studie van fossielen die gevonden zijn bij Antarctica is het oudste ‘zeemonster’ ooit ontdekt. Dit reptiel, met de naam plesiosaurus, leefde 85 miljoen jaar geleden, wat 15 miljoen jaar eerder is dan gedacht werd.

Er zijn eerder overblijfselen van een plesiosaurus gevonden bij Antarctica, maar nog nooit zo oud als deze. “De gevonden resten behoren aan geen enkele geregistreerde groep van het continent toe, wat aangeeft dat er een grotere diversiteit aan plesiosauriërs in Antarctica heeft bestaan dan we aanvankelijk dachten,” aldus teamleider Alexander Kellner van het nationale museum van Brazilië.

De resten van de wervels, flippers en het hoofd van de meest recentelijk gevonden plesiosaurus suggereren dat het dier zes tot zeven meter lang was. Er wordt gedacht dat deze enorme wezens tussen de 205 miljoen tot 65 miljoen jaar geleden over de hele wereld zwommen. Er zijn een aantal verschillende soorten gevonden, elk met een andere grootte of met afwijkende kenmerken, maar ze deelden een klein hoofd, lange nek en een grote torso. “Als het Loch Ness monster ooit bestaan heeft, dan zou dit de beste representatie zijn.”

De plesiosaurus zou zo het Loch Ness monster kunnen zijn.De fossielen werden tussen allerlei andere overblijfselen gevonden in 2006 en 2007. Tussen die resten zaten ook boomfragmenten uit dezelfde tijd als de plesiosaurus. “De bomen geven aan dat er in die tijd bossen in Antarctica waren,” legt Kellner uit. “We geloven dat deze dieren in een heel ander klimaat leefden dan dat we vandaag de dag hebben.”

Bron: National Geographic

Meer lezen

Tijdvakken