Geen foto

Liefdespijp met Arabische inscriptie gevonden in Jeruzalem

Het pijpje werd tijdens archeologische opgravingen onder Jeruzalem gevonden.De archeologische opgraving onder het oudste gedeelte van Jeruzalem heeft al veel schatten prijsgegeven. Ditmaal is er een eeuwenoude kleien pijp gevonden met een inscriptie in het Arabisch, vertaald naar: ‘Liefde is de taal van geliefden’.

Volgens Shahar Puni van de Israëlische Antiquities Authority was de pijp hoogstwaarschijnlijk een cadeau van één geliefde aan de andere. “Kleien pijpjes zoals deze kwamen vaak voor in de Ottomaanse periode,” verheldert Puni. “Ze werden vooral gebruikt om tabak te roken, en met sommige werd zelfs hasjiesj gerookt.”

“De Ottomaanse autoriteiten probeerde dit rookgedrag te bestrijden, maar faalden hierin omdat het gedrag in elke laag van de samenleving was gevestigd,” vervolgt Puni. “Pijpjes werden indertijd ook als juwelierswaren gebruikt.”

Op tekeningen uit de negentiende eeuw worden vrouwen uit Jeruzalem vaak al rokend afgebeeld met soortgelijke pijpjes. Dit gebeurde veelal in cafés zoals die vandaag de dag nog bestaan in Jeruzalem, waar men koffie kan drinken en een waterpijp kan roken.

In de zestiende tot negentiende eeuw maakte Jeruzalem onderdeel uit van het Ottomaanse rijk. Dit rijk besloeg op zijn hoogtepunt, onder het bewind van de sultan Süleyman I, een gebied van ruim vijf miljoen vierkante kilometer in Noord-Afrika, Azië en Europa. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de macht van het rijk aanzienlijk af. In 1922 maakte het Ottomaanse rijk plaats voor de Republiek Turkije.

Bron: Science on msnbc.com

Meer lezen