Geen foto

Levende kikkertaart en meer in The Curious Cookbook

Historisch kookboek The Curious Cookbook uitgebracht van auteur Peter Ross Koks die houden van avontuurlijk eten zouden de recepten uit het nieuwe historische kookboek ‘The Curious Cookbook’ van Peter Ross moeten proberen. De auteur laat echter weten dat de gerechten met dieren als zwanen, pauwen en dolfijnen beter achterwege gelaten kunnen worden.

“Je kan de gerechten daadwerkelijk bereiden, maar het zou wel eens een rare maaltijd kunnen worden,” aldus auteur Ross, tevens hoofdbibliothecaris van Guildhall Library in Londen. Het boek geeft een brede variatie aan recepten uit de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog. “De gerechten uit de middeleeuwen zullen de meeste problemen geven omdat er toen dieren als zwanen, pauwen en dolfijnen werden gegeten.”

Levende kikkertaart

Het boek geeft ook het recept voor ‘levende kikkertaart’ uit de 17e eeuw. Ross zei dat dit gerecht “voornamelijk diende als entertainment” en werd opgediend tijdens eersteklas maaltijden. “Eén van de lakeien diende de taart op,” Aldus Ross. “De taart was, zonder dat de gasten het wisten, alleen de korst op een schaal. Wanneer men één van de gasten de taart aan liet snijden, sprongen alle kikkers uit de taart.” Het recept diende als een ijsbreker en om mensen te amuseren, niet om op te eten.

Imitatie ingewanden

Nieuwsgierige lezers kunnen ook meer leren over otter van de barbecue, vleermuizensoep, stoofpot van zwaluwen en imitatie ingewanden. Het laatste is volgens Ross een “vrij ingewikkeld gerecht” uit de middeleeuwen. Het houdt onder andere het tot een slinger rijgen van gedroogd fruit en noten in. Vervolgens moet de slinger rond een spit gewikkeld worden en met beslag ingesmeerd worden terwijl het boven een open vuur verwarmd wordt. Het resultaat “lijkt op ingewanden,” aldus Ross.

Vooruitstrevende voorouders

“Wat ik met dit boek wilde laten zien is dat deze recepten misschien raar lijken maar  ook juist aantonen hoe vooruitstrevend onze voorouders waren,” voegt Ross toe.

Bron: CBC

Meer lezen