Geen foto

Leed Hendrik VIII aan genetische afwijkingen?

Hendrik VIIIAls rokkenjager en stichter van de Anglicaanse kerk spreekt koning Hendrik VIII van Engeland tot de verbeelding. Catarina Whitley, een bio-archeoloog aan Southern Methodist University deed onderzoek naar de genetische afwijking die de oorzaak zou kunnen zijn van zijn gezondheidsproblemen, paranoia en de reeks van miskramen bij tenminste twee van zijn echtgenotes.

Zowel Anna Boleyn als Catharina van Aragon kregen meerdere miskramen. Een verklaring daarvoor is volgens Whitley dat Hendrik VIII  een zeldzame bloedgroep, Kell, zou hebben gehad. Sommige vrouwen maken daar antistoffen tegen, die leiden tot een miskraam.

Verder zou hij aan het McLeod syndroom hebben geleden, wat verantwoordelijk kan zijn voor Kell. Symptomen hiervan zijn hartproblemen, bewegingsstoornissen, paranoia en mentale achteruitgang. Ziekteverschijnselen die we kennen uit de levensbeschrijvingen van Hendrik .

Retha Warnicke, een historicus aan de Arizona State University en auteur van het boek The Rise and Fall of  Anne Boleyn: Family Politics at the Court of Hendry VIII, is van mening dat Whitley zonder genetisch bewijs niet kan onderbouwen dat hij beide stoornissen had. Maar volgens Whitley zijn de raakvlakken van het ziektebeeld van Hendrik enerzijds en de symptomen bij de ziekte anderzijds, overtuigend genoeg om haar stelling te kunnen bekrachtigen.

Bron: news.discovery.com

Meer lezen