Langhuis bandkeramiek cultuur gevonden in Moldavië

Een internationaal team van archeologen heeft nabij Balti, een stad in Moldavië, de restanten van een 7.000 jaar oud langhuis gevonden. Het huis lijkt zo’n 20 meter langs te zijn geweest. Het is het eerste huis van dit soort dat gevonden is in Moldavië.

De bandkeramiek cultuur

Maciej Dębiec, die de expeditie in Moldavië leidde, stelt dat het een vondst van groot belang is. Volgens hem is dit het eerste bewijs dat leden van de bandkeramiek cultuur, die grote delen van Europa bewoonden van Parijs tot Kiev, dit soort huizen ook bouwden aan de grenzen in het zuidoosten van hun woongebied. Hoewel dus bekend was dat mensen van de bandkeramiek cultuur ook in deze gebieden aanwezig zijn geweest, waren dit soort langhuizen enkel nog, en op kleine schaal, in Oekraïne aangetroffen. Verder naar het oosten, in Roemenië zijn deze langhuizen ook nog nooit aangetroffen, maar nu dus wel voor het eerst in Moldavië.

Kuilen bij het langhuis

In een kuil die aangetroffen is bij de opgravingen van het langhuis, zijn de restanten van een dier aangetroffen. Het betreft hier waarschijnlijk de overblijfselen van een koe. Dit soort kuilen zijn in vrijwel alle langhuizen die van de bandkeramische cultuur gevonden zijn aanwezig. Deze kuilen werden voor verschillende zaken gebruikt: soms voor afval, soms om vuur te stoken, maar ook als begraafplaatsen.

Meer langhuizen in het gebied?

Er zijn nog twee andere locaties aangewezen door dit team van archeologen waarvan zij vermoeden dat er wel eens restanten van dit soort langhuizen aangetroffen kunnen worden. De  tijd zal leren of dit inderdaad het geval is.

Bron

scienceinpoland.pap.pl 7000 year old longhouse Moldova

Afbeelding

wikimedia.org Jernalderhus, foto Sten Porse

Meer lezen
Landen