Geen foto

Laatste puzzelstukje in opgraving Edinburgh blootgelegd

De laatste gebouwen van de Cowgate in Edinburgh zijn gevonden. Archeologen hebben naar eigen zeggen na tien jaar het laatste puzzelstukje van de archeologische opgraving in de historische straat Cowgate in de Schotse hoofdstad Edinburgh ontdekt. Het betreft een reeks historische gebouwen uit de 16e eeuw en talloze voorwerpen zoals kammen en een primitief bordspel.

De opgravingen vonden plaats in de straat Cowgate, nadat daar in 2002 gedurende meer dan 52 uur een brand woedde die 13 gebouwen verwoestte.  Tijdens de laatste fase van het project werden de voorgevels gevonden van de 16e-eeuwse gebouwen waarvan eerder sporen werden ontdekt. Volgens experts zijn dit de meest belangrijke vondsten die ooit in Edinburgh zijn gedaan.

“Dit onderdeel van de opgraving is het laatste stukje van de puzzel,” aldus archeoloog John Lawson. “Als we alle ontdekkingen naast elkaar leggen, denk ik dat dit één van de belangrijkste archeologische vondsten van Edinburgh is. We hebben bewijs van vijfhonderd jaar geschiedenis van de stad gevonden, van de vroegste landhuizen tot de sloppenwijken van de 19e eeuw.”

Vondsten

Naast de voorgevels van de 16e en 17e-eeuwse gebouwen zijn er veel voorwerpen als keramiek, beenderen kammen en een fragment van vermoedelijk een bordspel. “We hebben veel voorwerpen gevonden die bewijs leveren van het huishoudelijke gebruik van de straat. Hopelijk zullen deze vondsten het verhaal van de hoofdstad vertellen,” aldus Lawson.

Cowgate is een historische straat van Edinburgh en ligt vlakbij Edinburgh Castle. De straatnaam is afkomstig van het feit dat er koeien door werden gedreven voor de markt van Edinburgh in de voorgaande eeuwen. Het woord gate is namelijk een Schotse term voor weg.

Bron: Heritage Daily

Meer lezen