Koran ouder dan gedacht

Koran ouder dan gedacht

Koran ouder dan gedachtAan de Universiteit van Tübingen is een aantal wetenschappers tot de conclusie gekomen dat een koranfragment dat de universiteit in haar bezit heeft, ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. Met behulp van de C14 methode, waarbij het tellen van koolstofelementen de leeftijd van een artefact kan duiden, is aangetoond dat het fragment opgesteld is tussen 650 en 675 na christus.

Ontstaan van de Koran

De profeet Mohammed leefde tussen 570 en 623. Over de ontstaansgeschiedenis van de Koran bestaat veel onzekerheid en discussie. Het traditionele verhaal vertelt dat de Koran is verzameld en opgesteld door de derde kalief - opvolger van de profeet - Oetman (644-656). De meeste islamologen trekken deze ontstaansgeschiedenis in twijfel en plaatsen het ontstaan van de Koran later in de tijd.

Tübingenfragment

Het in Tübingen onderzochte fragment blijkt nu  ongeveer twintig jaar na de dood van Mohammed te zijn opgesteld. Dankzij de C14 methode is met meer dan 95% zekerheid te zeggen dat het fragment inderdaad afkomstig is uit de periode 650-675. Dit druist in tegen de overtuiging van de meeste islamwetenschappers, wat het onderzoek zeer relevant maakt. Het bewuste fragment is waarschijnlijk opgesteld door de imam Ali, opvolger van Mohammed en de eerste van de Twaalf Imams, die een deel van de moslims als enige rechtmatige opvolgers van de profeet zien.

Belang van het onderzoek

Nog altijd bestaat er een ‘gat’ tussen de dood van Mohammed en het moment van schrijven van het onderzochte fragment. Wat er in deze tussenliggende twintig jaar is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. De ontdekking van de herkomst van dit restant heeft volgens islamwetenschapper Christian Lange grote impact op het onderzoek naar de Koran en het ontstaan van de islam.

Bronnen:

- www.commdiginews.com
- www.uu.nl
- www.eenvandaag.nl
- www.medievalhistory.com

Afbeelding:

- This photograph was made by Habib M’henni (User:Dyolf77) and released under the license(s) stated above English: Credits to Habib M’henni / Wikimedia Commons [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen