Koning Edmund ligt misschien begraven onder een tennisveld

Nadat de Engelse koning Richard III in 2012 werd gevonden onder een parkeerplaats, wordt nu ook gekeken of andere Engelse koningen eventueel ergens anders begraven kunnen zijn. Experts vermoeden dat de Saksische koning Edmund de Martelaar (841-869) begraven ligt onder een van de tennisvelden van de stad Bury St.Edmunds.

Koning Edmund de Martelaar

De stad Bury St.Edmunds is vooral bekend van de abdij-ruïne, die een heiligdom was van de Saksische koning Edmund de Martelaar. Volgens de mythe wilde Edmund niet het Christendom afzweren voor een andere godsdienst en werd hij daarom in 869 vermoord door de Vikingen. De Vikingen zouden zijn hoofd hebben afgehakt, zodat hij niet volledig begraven kon worden. Uiteindelijk vonden de onderdanen van Edmund zijn hoofd terug en werd hij alsnog dichtbij de huidige stad Bury St.Edmunds begraven. De overblijfselen van Edmund zijn echter verdwenen tijdens de ontbinding van de kloosters door koning Hendrik VIII (1491-1547) in de zestiende eeuw. Nu wordt dus gedacht dat zijn overblijfselen onder de tennisvelden liggen bij de tuinen van de abdij. Hier lag vroeger een begraafplaats voor monniken.

Tennisvelden

Archeologen zijn nu van plan om te gaan graven bij de tennisvelden. Het St Edmundsbury Borough Council, die de tuinen in bezit heeft, gaat akkoord met de plannen. Toch is het twijfelachtig of de koning onder de tennisvelden ligt. In de statuten wordt geen melding gemaakt van het verplaatsen van de overblijfselen van Edmund. Wel vertelt een bron uit 1697 dat koning Edmund begraven is in een ijzeren kist. De locatie is echter niet vermeld.

In de vroege middeleeuwen was Edmund de patroonheilige van Engeland. In 1222 werd Edmund vervangen door de heilige St-Joris (George geheten in Engeland). Koning Edward III associeerde George namelijk met de Orde van de Kousenband, wat belangrijk was dan de Saksische koning Edmund.


Bronnen

Telegraph.co.uk: Saint Edmund 

Mirror.co.uk: Saint Edmund
Wikipedia.org: Edmund the Martyr 


Afbeelding:

Wikipedia.org: Shrine Edmund the Martyr

Meer lezen