Kokerbijl gevonden in Hoogeveen

Vol ongeloof keek de metaaldetectoramateur Christian Prak  naar de vondst die hij had gedaan. Met zijn metaaldetector liep hij op de akkers in de omgeving van Hoogeveen toen hij een kokerbijl vond. De bijna 3000 jaar oude bijl is vermoedelijk een offergift.

Inheemse bijl

De vondst is uniek voor Hoogeveen en omgeving, de enige andere bijl van hetzelfde soort werd ongeveer honderd jaar geleden gevonden. Op de Hondsrug zijn wel meerdere bijlen gevonden. De kokerbijl uit Hoogeveen dateert uit 800 voor Chr. De gelukkige vinder wist gelijk wat hij in handen had en nam contact op met de provinciaal archeoloog Wijnand van Zanden. Volgens Van  Zanden gaat het om een inheemse bijl die vermoedelijk in de omgeving is gemaakt.

Urnenveldcultuur

De kokerbijl is van brons of ijzer en werd gemaakt tijdens de late bonstijd en inde ijzertijd. Ze komen wijdverspreid voor in Europa. De voorloper van de bijl uit Hoogeveen is de kokerbijl uit de Urnenveldcultuur, deze dateert uit 1300 tot 950-920

Schatten

De metaaldetectoramateur speurt ook buiten Drenthe. Tijdens zijn speurtochten vond hij vele schatten; gouden trouwringen, oorbellen en munten maar ook een bom die de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie dezelfde dag nog tot ontploffing heeft laten komen.

Prak is eigenaar van de bijl en hoopt zijn bijzondere vondst ergens ten toon te stellen in een museum .

www.hoogeveenschecourant.nl/ 

Afbeelding: Wolfgang Sauber-eigen werk

[CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen