Geen foto

Klimaatsysteem beschermt eeuwenoude crypte

De muurschildering waren het belangrijkste om te behouden.Een 2.400 jaar oude crypte, vorig jaar ontdekt door smokkelaars van historische artefacten, wordt beschermd door een speciaal ontworpen systeem dat de voorwerpen in de kamer behoudt. Data van de crypte wordt verzonden naar een technische universiteit in Duitsland, waar experts de temperatuur, het licht en de vochtigheid van de kamer aan kunnen passen.

De eeuwenoude crypte is gevonden in het Turkse district Milas in de provincie Muğla. Sinds de kamer vorig jaar is opgegraven door smokkelaars, heeft er al veel werk plaatsgevonden in het gebied.

“Het belangrijkste was het conserveren van de muurschilderingen, omdat illegale opgravingen ervoor hadden gezorgd dat er water in de kamer was gekomen, wat de muurschilderingen had beschadigd,” aldus professor Adnan Diler van de archeologische afdeling van Muğla University.

Het systeem is opgezet door een luchtconditioneringsexpert in Duitsland, omdat het op peil houden van de vochtigheid het belangrijkste is voor de crypte, vertelt Diler. Het systeem bestaat uit een reeks sensoren die door de hele crypte zijn geplaatst. Deze sturen data naar een computer, die vervolgens alle informatie doorstuurt naar Duitsland.

Door middel van o.a. waterregulatoren kunnen experts vanaf de universiteit in Duitsland het klimaat in de kamer aanpassen. Dit voorkomt enige schade aan voornamelijk de muurschilderingen. Ook is er een poort geplaatst tussen de crypte en de inkomsthal die de ontwikkeling van bacteriën zou moeten voorkomen. Volgens Diler werkt het systeem erg goed.

In september zal een documentatieproces starten van de voorwerpen en schilderingen in de crypte. Archeologen zullen met een ultraviolet camera schilderingen opzoeken die niet met het menselijk oog te zien zijn. Zo kunnen ze de gebruikte kleuren vaststellen om de schilderingen te reconstrueren. “Al deze processen zullen ook voor ons een experiment zijn,” geeft Diler toe.

Bron: Hürriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken