Keizerlijke tandenborstel in Brazilië

In het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in volle gang. Bij voorbereidende archeologische opgravingen zijn er een aantal bijzondere voorwerpen blootgelegd.

 Het meest opvallende voorwerp is het restant van een negentiende-eeuwse tandenborstel. Op de ivoren steel staat een Franse tekst gegraveerd, vertaald zegt het: ‘zijne hoogheid, keizer van Brazilië’. De tandenborstel was waarschijnlijk ooit bezet met haren van een wild zwijn, deze zijn echter al verdwenen.

Vondsten in Rio de Janeiro

Andere vondsten waren edelstenen, sierraden en porselein, vermoedelijk hebben deze voorwerpen dezelfde oorsprong als de tandenborstel. Ook zijn er sporen gevonden van oudere beschavingen. De oorspronkelijke bewoners van Brazilië lieten speerpunten en hamers achter.

De keizers van Brazilië

Na de onafhankelijkheid in 1823 werd Brazilië een monarchie. Bepaald werd dat het land geleid zou worden door een keizer. Het Braziliaanse vorstenhuis regeerde 66 jaar en zou twee keizers voortbrengen. Vermoedelijk behoorde de tandenborstel toe aan één van deze twee keizers van het Zuid-Amerikaanse land.

Wetenschappelijk archeologisch onderzoek is relatief onbekend in Brazilië. De meeste vondsten worden gedaan tijdens reguliere opgravingen ter voorbereiding van grote bouwprojecten. Mogelijk draagt deze bijzondere vondst bij aan de interesse in Braziliaanse archeologie.

Bronnen

www.historyworld.net

hwww.bloombergview.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen