Kabelbaan moet geheim van de Andes aan het licht brengen

Machu Picchu, het bekendste werelderfgoed van Peru en één van de zeven wereldwonderen (sinds 2007), moet concurrentie gaan krijgen van een grotere en oudere steenconstructie. De verborgen ruïnes van de Chachapoyas in de Amazone van Peru, beter bekend als Kuélap, zijn binnenkort namelijk bereikbaar via een kabelbaan.

Kuélap

De voormalige stad ligt op 3000 meter hoogte, op de hellingen van de Andes in de Amazone. Zonder het gemak van een kabelbaan zijn de ruïnes alleen te bereiken door de wat meer ervaren avonturiers, want een klim van anderhalfuur gaat vooraf aan de bezichtiging. Kuélap werd gebouwd tijdens de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas, die tussen 800 en 1470 na Christus in Peru leefden.

‘Krijgers in de wolken’

De Chachapoyas leefden in de nevelwouden van het Andes gebergte. Deze bossen liggen op zulke grote hoogte, dat men als het ware door de (laaghangende) wolken liep. Om deze reden hebben de Chachapoyas de passende bijnaam ‘de krijgers in de wolken’ gekregen. Vlak voordat de Spanjaarden arriveerden, lukte het de Inca’s om de Chachapoyas aan hun reeks overwonnen volken toe te voegen. Omdat het volk afgelegen woonde (de Spanjaarden wisten niet eens af van het bestaan van Kuélap), is er weinig over hen bekend uit geschreven bronnen. Wetenschappers zijn daarom aangewezen op de archeologische vondsten.

Duurzame groei toerisme   

Met een beetje fantasie zie je de eeuwenoude strijd tussen de Inca’s (Machu Picchu) en de Chachapoyas (Kuélap) weer herleven. Ditmaal vechten ze echter om toeristische bewonderaars. De regering van Peru hoopt dat de bouw van de kabelbaan 435.000 nieuwe bezoekers oplevert in de komende tien jaar.

Hoewel de aanleg van een kabelbaan misschien massatoerisme schreeuwt, wil de regering dat het toerisme op een duurzame manier toeneemt. De omliggende natuur moet dan ook een hoogtepunt op zich zijn, wanneer de toerist deze vanuit de kabelbaan aanschouwt.

Immense stenen constructie

Kuélap is een buitengewoon complex. Het is dan ook qua grootte indrukwekkender dan de meeste archeologische vondsten van Amerikaanse culturen voor de Europese kolonisatie. De omwalling van de stad heeft een lengte van 600 meter. Bovendien bouwden de Chachapoyas hun muren 20 meter hoog. De stad is door de hoogteverschillen op te delen in drie niveaus. Maar liefst 420 ronde stenen huizen met talloze ornamenten zijn binnen de muren te vinden.

Omgekeerde kegel

Drie gebouwen onderscheiden zich van de talloze huizen die in Kuélap te vinden zijn. Zowel aan de zuidkant als de noordkant van het complex vindt men een ronde toren: La Atalya aan de noordelijke kant en El Tintero aan de zuidelijke kant. Deze waren onderdeel van de verdedigingswerken. De kegelvormige El Tintero is op zijn kop gebouwd, wat het een architectonische uitdaging moet hebben gemaakt voor de Chachapoyas. Het derde gebouw is het zogenaamde El Castillo, dat men op het hoogste niveau van Kuélap terugvindt. De naam verraadt al dat men denkt dat dit gebouw tot de heerser of heersers van de stad toebehoorde.

bronnen:

tourismconsultancy.com, alternatief voor Machu Picchu krijgt eigen kabelbaan

whc.unesco.org, Kuélap

en.wikipedia.org, Kuélap

en.wikipedia.org, Machu Picchu

en.wikipedia.org, Chachapoya culture

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's