Vliegdekschip Kaga

Het Japanse vliegdekschip Kaga tussen 1936 en 1942, precieze datum niet bekend. 

Donation of Kazutoshi Hando, 1970. U.S. Naval History and Heritage Command Photograph. [Public domain] via Wikimedia Commons

Japanse schepen van de Slag bij Midway gevonden

Amerikaanse onderwaterarcheologen hebben in de Grote Oceaan twee grote scheepswrakken gevonden. Een van de twee schepen is in ieder geval het vliegdekschip Kaga dat tijdens de Slag bij Midway verging.

Twee vliegdekschepen gevonden?

De vondst werd gedaan met het onderzoeksschip Petrel. In de buurt van het atol Midway vonden de onderzoekers eerst de Kaga. De vondst ervan werd dankzij foto’s van een onderwaterrobot bevestigd. Op andere sonarbeelden werden ook de contouren van een groot wrak gevonden. De archeologen suggereren dat dit wel eens de overblijfselen van een ander gezonken Japans vliegdekschip kunnen zijn, bijvoorbeeld de Soryu of de Akagi.

Het wrak van de Kaga ligt op een diepte van 5400 meter in het Papahanaumokuakea Marine National Monument. De precieze locatie is niet bekend gemaakt, het schip is een officieel oorlogsgraf. Door de locatie geheim te houden, hopen de onderzoekers en overheid dat het wrak geen schatzoekers of andere grafschenners aantrekt. Met de Kaga gingen meer dan 800 opvarenden mee ten onder. Het onderzoek werd gedaan vanaf het onderzoeksschip Petrel, dat eigendom is van het bedrijf Vulcan.inc van de inmiddels overleden Microsofts medeoprichter Paul Allen. Het bedrijf probeert alle belangrijke schepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Grote Oceaan vergingen, terug te vinden. Eerder vond de Petrel al de USS Hornet en de USS Lexington terug. Van de vondst van de Kaga zijn videobeelden vrijgegeven

De Slag bij Midway

De Kaga is het tweede schip dat tijdens de Slag bij Midway verging dat is teruggevonden. In totaal verloren de Japanners vijf schepen, waarvan vier vliegdekschepen. De Amerikanen verloren één vliegdekschip en een destroyer. Daarmee werd de slag in Amerikaans voordeel beslecht. In totaal verloren in de vier dagen durende strijd bijna 3500 zeelui hun leven.

Meer lezen