IS vindt 2600 jaar oud paleis in Mosul

In de Iraakse stad Mosul, waar eerder de troepen van de Islamitische staat (IS of ISIS) vernielingen aanrichtten, zijn resten van een Assyrisch paleis gevonden. IS zelf zou de ontdekking hebben gedaan en de archeologische vondsten hebben verkocht. Nu de IS grotendeels verdreven is uit Mosul, kunnen archeologen het Assyrische paleis in Mosul beter bekijken, meldt dagblad Trouw.

Nabi Younes Moskee

Archeologe Layla Salih is een van de onderzoekers die de resten van het paleis kan bekijken nu IS daar verdreven is. Het paleis ligt onder een heuvel waar een paar jaar geleden nog de Nabi Younes moskee was. Deze moskee is tijdens gevechten vernield. De Nabi Younes moskee is gebouwd op het graf van Jonas (de christelijke profeet die werd opgegeten door een walvis). In de Koran heet deze profeet Younes. De moskee was tot 2014 een bedevaartsoord. IS heeft tijdens haar aanwezigheid meerdere tunnels onder de moskee gegraven. Daar kwamen ze archeologische resten tegen, waarvan ze het grootste gedeelte hebben verkocht. Al in 1986 werden er voorwerpen gevonden aan de voet van de heuvel waar de moskee op ligt. Dit betrof onder andere enkele gevleugelde stieren met een mensenhoofd. De religieuze autoriteiten van Irak lieten verdere opgravingen echter niet toe dus de Iraakse archeologen konden niet verder onderzoeken.

Paleis van Sennacherib

Het paleis onder de Nabi Younes moskee zou gebouwd zijn door de Assyrische koning Sennacherib (705-681 v.Chr.) en is uitgebreid door zijn zoon Esarhaddon (681-669 v.Chr.). Volgens de oude bronnen zou een groot deel van het paleis vernield zijn bij de Slag om Nineve in 612. Enkele marmeren plateaus met figuren staan nog in de tunnels omdat die te zwaar zijn om mee te nemen en er een kans was op instortingsgevaar.

IS verkoopt archeologische voorwerpen

Volgens verschillende onderzoekers heeft IS de archeologische resten verkocht. Daar halen ze meer winst uit dan het vernielen van archeologische plekken. Archeologe Layla Salih is dan ook optimistisch over dit Assyrische paleis. In een huis in Oost-Mosul zijn duizend voorwerpen aangetroffen uit de Assyrische periode. Waarschijnlijk heeft IS de spullen daar opgeslagen voor verkoop. Ze denkt daarom dat ook bij andere vernielde archeologische plekken nog spullen bewaard zijn gebleven omdat IS ze heeft verkocht. De hoop is dan ook dat er nog meer voorwerpen terug gevonden zullen worden.


Bronnen:

Trouw.nl: IS schat
Tubantia.nl: Verwoesting IS    
Independent.co.uk: Mosul Palace

Afbeelding:


Wikipedia.org: Mosul

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's