Toetanchamon

Is Toetanchamon gast in de tombe van Nefertiti?

De tombe van Toetanchamon is misschien groter dan verwachtIn 1922 werd het graf van Toetanchamon ontdekt. De ontdekking sloeg in als een bom, nog nooit was er een Egyptische graftombe ontdekt die zó compleet en onaangetast was als de grafkamers van deze koning. Het was de grootste archeologische ontdekking van de twintigste eeuw. Negentig jaar later wordt deze archeologische ontdekking misschien nog wel véél groter. In een eigen publicatie oppert de Britste Egyptoloog Nicolas Reeves de mogelijkheid van een aantal verborgen kamers in de tombe van Toetanchamon.

Een scheur in het schilderwerk

Het bewijs is onverwacht eenvoudig: Nicolas Reeves onderbouwt zijn theorie met foto’s van de tombe, die zijn genomen met een detailcamera. Onder de verf op de wanden van de grootste grafkamer zijn kleine scheurtjes zichtbaar. Reeves denkt dat deze scheurtjes wijzen op dichtgemetselde en verborgen openingen. Het gaat om twee muren die een ruimte zouden kunnen verbergen. Eén opening zou kunnen leiden tot een voorraadkamer, de tweede naar een grafkamer.

Nieuw bewijs voor oude theorieën

Het bewijs is niet overweldigend, maar helpt om een aantal losse eindjes aan elkaar te knopen. De theorie verklaart bijvoorbeeld waarom de tombe van Toetanchamon véél kleiner is dan de tombes van andere vorsten: een deel moet simpelweg nog ontdekt worden.

Toetanchamon te gast in het graf

De vraag is nu: wat zal men aantreffen achter de muur? Als er werkelijk sprake is van extra kamers is het goed mogelijk dat deze iets bijzonders herbergen. Maar wat? Mogelijk het graf van de bekende koningin Nefertiti, dit was één van de vrouwen van de vader van Toetanchamon. Waarschijnlijk was Nefertiti niet de moeder van Toetanchamon.Het bekende dodenmasker hoorde misschien helemaal niet toe aan Toetanchamon

Volgens de nieuwe theorie was Toetanchamons laatste rustplaats de graftombe van een ander. Gezien de onverwachte vroege dood van deze koning is het ook goed mogelijk dat hij werd bijgezet in het graf van een zijn stiefmoeder. De schatten uit zijn eigen tombe behoorden in dit geval oorspronkelijk toe aan een ander. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon behoorde misschien ook toe aan een vrouw; het heeft gaatjes in de oren en dit was niet een gewoonte bij mannen in het oude Egypte.

Nieuwe vondst van de eeuw

Egyptologen en archeologen zijn enthousiast, het graf van Toetanchamon was immers onaangetast toen het werd ontdekt. Mogelijk geldt dit ook voor een nieuwe grafkamer en staat de vermeende tombe van Nefertiti vol met voorwerpen van onschatbare archeologische waarde. Deze ontdekking zou minstens zo groot zijn als de ontdekking van de Tombe in 1922. 

De lange weg naar de opening

De foto’s worden nu gekeurd door een team van egyptologen. Mogelijk zal radartechnologie gebruikt worden om eventuele holle ruimten te vinden. Als de theorie van Reeves aannemelijk lijkt, zal de Egyptische overheid worden gevraagd om toestemming te verlenen voor eventuele opening van de kamer. In dat geval zullen archeologen zoeken naar een geschikte manier om de muur te doorbreken zonder de tombe, en het kwetsbare schilderwerk, al te veel te beschadigen.

Bronnen

economist.com, 'A tantalising clue to the location of a long-sought pharaonic tomb'


Afbeeldingen

Wikimedia Commons,'Tomb of Tutankhamun in the Valley of the Kings'

Pixabay, 'Replica of Tutankhamuns mask'

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's