Geen foto

Ingemetselde kat gevonden in 17e-eeuws Engels huis

Men denkt dat de ingemetselde kat een vorm van bescherming bood.Onlangs werd het gemummificeerde lijk van een kat gevonden, ingemetseld in de muur van een 17e-eeuws huis. Het dier werd hoogstwaarschijnlijk levend in de muur begraven om de bewoners te beschermen tegen kwade geesten.

De vondst werd gedaan in een huisje onderaan de heuvel Pendle Hill in de Engelse provincie Lancashire. De streek staat al sinds vierhonderd jaar bekend als een centrum van hekserij. Zo werden er in 1612 tien mensen uit twee lokale gezinnen geëxecuteerd op verdenking van hekserij. Experts denken dat het 17e-eeuwse huisje indertijd bewoond werd door één van die gezinnen.

Ingenieurs ontdekte sporen van het gebouw tijdens onderhoudswerkzaamheden nabij een lokaal reservoir. Er werden archeologen bij gehaald, die onder een grasheuvel het goedbewaarde huisje vonden. In het huisje vonden ze een kamer die stevig was afgesloten. Tijdens het openbreken van de kamer vonden ze de ingemetselde kat.

Een klein Pompeii

Men denkt dat de ingemetselde kat een vorm van bescherming bood.Men denkt dat de kat in de 19e eeuw in de muur is begraven. Simon Entwistle, een expert aangaande de heksen van Pendle, is zeer te spreken over de vondst: “Qua waarde is het te vergelijken met het ontdekken van Toetanchamons tombe. Over enkele maanden is het vierhonderdste jubileum van de Pendle heksenprocessen en nu doen we een ontzettend zeldzame vondst, precies in het centrum van de heksenprovincie.”

Volgens Entwistle kan het huisje een overblijfsel zijn van de Malkin Tower, het huis van één van de families die werd verdacht van hekserij en een verzamelplaats voor heksengenootschappen. “Katten worden veelal genoemd in folklore over heksen,” aldus Entwistle. “Diegene die dit de kat heeft aangedaan, deed het duidelijk voor bescherming tegen kwade geesten.”

In het huisje werd ook een 19e-eeuwse keuken, Victoriaans aardewerk, een bad van tin en een ledikant gevonden. “Het is net alsof je jouw eigen kleine Pompeii ontdekt,” aldus archeoloog Frank Giecco. “We krijgen maar zelden de kans om met zo’n goedbewaarde vondst te werken.”

Pendle heksensaga 

Het verhaal van de Pendle heksen begon in maart 1612 toen de lokale vrouw Alizon Device werd beschuldigd van het betoveren van een straatventer. Zij beschuldigde vervolgens een buurfamilie met De vondst van de kat werd gedaan in een huis onderaan Pendle Hill.het gebruik van zwarte magie. Na een iconische heksenverzameling bij Malkin Tower op Goede Vrijdag werden acht vrouwen en twee mannen opgehangen wegens hekserij. Het onderzoek naar deze gebeurtenissen bleek later cruciaal voor de beruchte heksenprocessen van Salem in 1692. 

Bron: Daily Mail

Meer lezen