In het voetspoor van de bronstijd, geschiedenis in een nieuw perspectief

Drie actieve vrijwilligersgroepen in natuur en archeologie – IVN West-Friesland, AWN West-Friesland en de Bronstijdgroep uit het Zuiderzeemuseum  –  zullen op 15 oktober 2017 de bronstijd  tot leven brengen. Hoe zag Bovenkarspel er 3000 jaar geleden uit? Wat valt er te ontdekken in en rond een bronstijdhuis? Hoe overleef je in de natuur? En welke dingen kun je doen als je je verveelt in de bronstijd?

Nationale archeologiedagen

Op 15 oktober 2017 worden voor de 3e maal worden de Nationale Archeologiedagen gehouden. Een weekend in oktober waarin het publiek niet voor maar achter het vergrootglas mag komen. Want een kijkje in de keuken van de archeologie betekent in dit geval letterlijk in de laarzen van de archeoloog staan. Op zondag 15 oktober is iedereen van harte welkom in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel, thuisbasis van IVN West-Friesland, om een lezing te volgen, de schatten van de West-Frisiaweg van dichtbij te bekijken en die ene brandende vraag te kunnen stellen.

Farmers of the coast

In West-Friesland is de bronstijd een in het oog springend tijdvak. Oostelijk West-Friesland was zo’n 3000 jaar geleden relatief dichtbevolkt en het was dringen geblazen om een mooie kavel aan het water te bemachtigen. Eenmaal gesetteld moest het erf en het landschap worden ingericht. Weerselementen en de seizoenen bepaalden het ritme van de dag en de voedselvoorziening. Water was behalve een noodzaak, ook een uitdaging. De bronstijdboeren trotseerden de elementen met creativiteit en inventiviteit. Archeologen Wouter Roessingh en Yvonne van Amerongen van het onderzoeksteam ‘Farmers of the coast’ zullen vertellen over hun opzienbarende vondsten. Een gids neemt u mee terug in de het landschap van de bronstijd.

Archeohotspot

Voor wie archeoloog voor een dag wil zijn is er een pop up ArcheoHotspot. Daar mogen geïnteresseerden meehelpen met onderzoek naar bronstijd aardewerk.

Geïnteresseerden zijn welkom van 19:00-17:00 in het Streekbospaviljoen in Bovenkarspel.

bronstijdwestfriesland.nl

ivn-westfriesland.nl

awn-archeologie.nl

Meer lezen
Tijdvakken