Het meer dan 2.000 jaar oude standbeeld van de Griekse godin van de gezondheid werd vastgeklemd gevonden tussen twee grote stenen

Het meer dan 2.000 jaar oude standbeeld van de Griekse godin van de gezondheid werd vastgeklemd gevonden tussen twee grote stenen

Celal Şimşek.

Hoofd van standbeeld Griekse godin opgegraven in Turkije

In de resten van de oud-Griekse stad Laodikeia in Zuidwest-Turkije, hebben archeologen het hoofd van een marmeren standbeeld van de godin Hygieia opgegraven. De meer dan 2.000 jaar oude beeltenis van de Griekse godin van de gezondheid en hygiëne zat vastgeklemd tussen twee grote stenen en is afkomstig uit de late hellenistische periode (197 – 32 v.Chr.).

Tekst: Thomas van Roijen

Godin van de gezondheid

Eerder dit jaar vond het onderzoeksteam in dezelfde oud-Griekse al het standbeeld van Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde. Het beeld werd gevonden tijdens opgravingen bij een amfitheater in de stad. Nu hebben de archeologen de gelijkenis gevonden van zijn dochter Hygieia uit ca. 75 v.Chr., wiens naam letterlijk ‘gezondheid’ betekent in het Oudgrieks.

Beide standbeelden komen uit dezelfde periode en verwijzen naar de eeuwenoude relatie tussen geneeskunde, Laodikeia en de regio. In de stad bevond zich namelijk een belangrijke medische school en de omliggende oud-Griekse regio Asia Minor staat nog steeds bekend als de geboorteplaats van de westerse geneeskunde. Zo kwam Hippocrates (460 – 370 v.Chr.), die wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne geneeskunde, van het nabijgelegen eiland Kos.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De godin Hygieia is in de Griekse mythologie net zoals haar zus Panakeia (godin van de geneesmiddelen) een dochter van Asklepios. Hygieia was een populaire godin die behalve gezondheid en hygiëne ook werd aanbeden voor het leiden van een lang leven. Haar standbeelden waren te vinden in tempels van Asklepios, waar naast gelovigen ook patiënten kwamen voor medische ingrepen.

Laodikeia geteisterd door aardbevingen

Volgens oude geschriften werd Laodikeia tussen 261 en 263 v.Chr. gesticht door koning Antiochus II van het Seleucidische Rijk (312 – 63 v.Chr.), die de stad naar zijn vrouw Laodike vernoemde. In de resten van de stad bevinden zich naast het grootste oud-Griekse stadion van Turkije ook twee amfitheaters en verschillende badhuizen, tempels en fonteinen. In het verleden werd Laodikeia meermaals geteisterd door aardbevingen, met in 494 een flinke schok die de stad grotendeels verwoestte.

Het is onduidelijk of het hoofd van het standbeeld tussen de twee stenen is vast komen te zitten tijdens een van de vele aardbevingen. De archeologen hopen met verdere opgravingen ook de rest van het standbeeld van Hygieia te vinden, en zo mogelijk meer te weten komen over hoe het kunstwerk tussen de stenen is terechtgekomen.

Meer lezen