Hoe kwam Homo sapiens in Azië terecht?

In een Chinese grot zijn 47 tanden gevonden die minstens 80 000 jaar oud zijn. De tanden en kiezen die gevonden zijn, zijn de oudste resten die men van Homo sapiens buiten het Midden-Oosten en Afrika gevonden heeft. Het is niet bekend hoe de resten in de grot beland zijn.

Eerder dan gedacht

Wetenschappers die het onderzoek naar de vondst in het blad Nature gepubliceerd hebben concluderen uit het onderzoek dat de mens zich al veel eerder dan gedacht buiten Afrika bevond. Waar eerst gedacht werd dat de mens 65 000 jaar geleden buiten het continent kwam, wordt door deze vondst gedacht dat dit misschien al veel eerder het geval was: misschien wel 80 000 tot 120 000 jaar geleden.

De zuidelijk route naar Azië

Gedacht wordt dat Homo sapiens 200 000 jaar geleden ontstond in Afrika. Waarschijnlijk is de moderne menssoort langs de Arabische kust via een zuidelijke route in Azië beland. Homo sapiens is zo’n 40 000 jaar geleden voor het eerst in Europa aangekomen. Door de vondst van de tanden is niet meer zeker of de theorie van de zuidelijke migratieroute nog klopt. In het DNA van oude Chinese volkeren zijn combinaties gevonden die 65 000 jaar geleden ontstaan zijn. 65 000 jaar geleden was het schiereiland in het Midden-Oosten al erg droog: daarom kan Homo sapiens alleen via de kust in Azië beland zijn. De tanden die gevonden zijn wijzen er echter op dat men al eerder veel verder van de kust leefde.

Veel vragen

De vondst roept veel vragen op: hoe kwam Homo sapiens in China? Trok Homo sapiens misschien toch dwars over het Arabische schiereiland? En als de nieuwe theorie klopt, waarom kwam de moderne mens dan pas zo laat aan in Europa? Was het in Europa misschien te koud?

Bronnen

www.volkskrant.nl

www.nrc.nl

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Comparison of Modern Human and Neanderthal skulls from the Cleveland Museum of Natural History', hairymuseummatt, DrMikeBaxter

Meer lezen