Het gevonden harnas
D. L. Xu, P. Wertmann, M. Yibulayinmu / Quaternary International
Hoe komt een 2.600 jaar oud Assyrisch harnas in China terecht?
Onderzoekers van de Universiteit van Zürich hebben een ca. 2.600 jaar oud leren harnas onderzocht, dat in 2013 werd gevonden in een graftombe in Noordwest-China. De onderzoekers concluderen dat het harnas afkomstig was uit het Nieuw-Assyrische Rijk, dat bestond tussen ca. 900 en 609 v.Chr. Op zijn hoogtepunt bestreek dit imperium Mesopotamië, Egypte, Cyprus en de Levant. Het harnas is volgens de onderzoekers een zeldzaam bewijs van de vroege verspreiding van technologie op het Euraziatische continent.
Het harnas werd ontdekt in de buurt van de Chinese stad Turpan, in het graf van een man die rond zijn 30e overleed. Dat het leer na 2.600 jaar nog niet is weggerot, is te danken aan het extreem droge klimaat van de Turpanlaagte, dat volgens sommige metingen het heetste en droogste gebied van China is.
Het graf waarin het harnas werd aangetroffen
Turfan Administration of Cultural Relics / Quaternary International.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!
Het herleiden van de herkomst
Met behulp van een koolstofdatering konden de onderzoekers bepalen dat het harnas uit de periode tussen 786 en 543 v.Chr. afkomstig is, een periode die dus grotendeels overlapt met het bestaan van het Nieuw-Assyrische Rijk. Dit feit op zich was natuurlijk niet genoeg bewijs om het harnas aan dit imperium te verbinden. Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers pas toen ze het harnas vergeleken met een gelijksoortig harnas van onbekende origine, dat zich in de collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York bevindt. “Een dusdanig niveau van standaardisatie van militaire uitrustingen in de zevende eeuw v.Chr. is alleen bekend bij Nieuw-Assyrische legers,” schreven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International. “Hierdoor concluderen we dat de plaats van vervaardiging van beide harnassen het Nieuw-Assyrische Rijk is.”
Omvang van het Assyrische Rijk
Publiek domein.
Hoe belandde dit harnas in China?
Het harnas bestaat uit 140 grote en 5.444 kleinere ineengevlochten leren schubben, die - samen met de vetersluiting - in totaal zo’n vijf kilo wegen. Dit relatief lichte vest beschermde de torso, de heupen en de onderrug van een ruiter en kon snel aangetrokken worden zonder de hulp van een ander (wat bij veel harnassen niet het geval was). “Dit soort harnassen werden professioneel en op grote schaal geproduceerd,” vertelt Patrick Wertmann, een van de onderzoekers, in een persbericht.
Een close-up van de leren schubben. A vormt de binnenkant, B de buitenkant
P. Wertmann / Quaternary International.
Hoe het harnas helemaal in China terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hebben hier verschillende theorieën over. Zo is het bekend dat rond de achtste eeuw v.Chr. de Assyriërs op grote schaal van ruiters gebruik begonnen te maken in hun militaire strategieën, wat ervoor zorgde dat ook buitenlandse ruiters konden toetreden tot hun leger. Mogelijk was de man dus in dienst van het Nieuw-Assyrische leger en nam hij het harnas na zijn veldtochten mee terug naar Turpan. Ook is bekend dat Turpan een belangrijke stopplaats was langs een van de wegen van de Zijderoute, die het oosten en westen met elkaar verbond. Wellicht is het dus meegebracht door een handelaar of reiziger.
Zeldzaam bewijs
Wertmann: “Helaas kunnen we niet precies herleiden hoe het harnas van Assyrië in Noordwest-China terecht is gekomen. Desondanks is dit een zeldzaam tastbaar bewijs van technologische uitwisseling tussen het westen en het oosten van Eurazië, gedurende de eerste helft van het eerste millennium voor Christus.”
Bronnen: Quaternary International, Universiteit van Zürich.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!