Hobbyist vindt grote Angelsaksische muntschat

Vorige maand vond een amateurschatzoeker in het Engelse dorp Lenborough een muntschat van meer dan vijfduizend munten uit de Angelsaksische tijd. Het is de grootste muntenvondst in het Verenigd Koninkrijk in bijna twintig jaar. De waarde van de schat wordt geschat op zo’n 1,5 miljoen euro.

Duizend schapen

Paul Coleman ging zonder verwachtingen met zijn metaaldetector op pad in het kleine Middeleeuws-Engelse dorpje Lenborough, toen hij plots stuitte op de bijzondere munten. In eerste instantie vond hij slechts een aantal muntstukken, maar na verder onderzoek bleek dit slechts het begin te zijn. Uiteindelijk werden 5251 munten gevonden, verpakt in een loden blik. Duizend jaar geleden was deze schat 21 pond en twee mark waard, waarmee toen duizend schapen gekocht konden worden.

British Museum

Na de vondst werden de munten zo snel mogelijk naar het British Museum gebracht. Hier werd de muntschat verder onderzocht en konden experts de beeltenissen van koning Ethelred II de Onberadene (ca. 968-1016) en koning Knoet II de Grote (990-1035) herkennen. Daarnaast werd geconstateerd dat de munten waren geslagen door veertig verschillende muntmeesters, verspreid over een aantal decennia. De munten werden vermoedelijk rond het jaar 1035 begraven, toen de regeerperiode van Knoet de Grote bijna op zijn einde liep.

Muntcirculatie

Met de schat hopen onderzoekers te kunnen achterhalen hoe muntgeld duizend jaar geleden circuleerde in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor is verder onderzoek echter genoodzaakt. Twee dagen geleden werden de Angelsaksische munten voor het eerst tentoongesteld in het British museum. Wat de vaste verblijfplaats van de muntschat gaat worden, is nog niet duidelijk.


Bronnen

www.nu.nl

www.culture24.org.uk

www.culture24.org.uk

www.buckinghamtoday.co.uk

www.theguardian.com

www.bbc.com

www.dailymail.co.uk

Afbeelding

By Arichis at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's