Nimrud

Historisch Nimrud blijkt compleet verwoest

NimrudNu de Islamitische Staat is verdreven uit het historische Nimrud, is eigenlijk pas duidelijk hoe weinig er nog over is van de drieduizend jaar oude stad. Eerder verschenen er al beelden online van IS, waarin zij de verwoestingen lieten zien.

Assyrische hoofdstad Kalhu

Er is niks meer over van het destijdse Kalhu: een groot verlies als één van de belangrijkste vondsten uit het midden-oosten. Toen de hoofdstad van het destijdse Assyrië in de 18e eeuw werd ontdekt, bleek het onderkomen van Ashurnasirpal II namelijk het best bewaarde paleis uit de Assyrische periode. Het gebouw was flink uitgedost; door versiering van ivoor en goud. Er was zelfs een luchtregulatiesysteem door middel van luchtschachten.

Het pareltje van Ashurnasirpal II

De stad was voorzien van een rijke collectie artefacten, die door de ontdekkers als erg imposant werden geschouwd. Ashurnasirpal II had van zijn stad namelijk de grootste en meest luxe stad in het rijk willen maken. Hij stichtte één van de eerste dierentuinen en bezat zo een exotische collectie van dieren, bomen, planten en bloemen in zijn botanische tuin.

Nimrud verwoest door IS

De Islamitische Staat ziet de kunst en cultuur van vóór de islam als een verafgoding die zij moeten bestrijden. Toen de terreurgroep nog actief was in de historische stad, kwamen er regelmatig beelden online van verwoestingspraktijken. Delen van de stad zijn opgeblazen en kunst is met mokers vernietigd. Unesco vertelt het als een actie te zien om het Iraakse volksverleden te vernietigen en beschouwd de vernietiging als een oorlogsmisdaad.

Bronnen:

bbc.com IS
ancient.eu Kalhu

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Nimrud

Meer lezen

Landen

Thema's