Twee Britse onderzoekers beweren bijs het hebben gevonden voor het bestaan van het 'Welshe Atlantis'

Twee Britse onderzoekers beweren bewijs het hebben gevonden voor het bestaan van het 'Welshe Atlantis'

Pixabay

Het Welshe Atlantis gevonden?

Een vervaagde middeleeuwse kaart van Groot-Brittannië onthult mogelijk de locatie van eilanden uit de Welshe mythologie. Dit eilandenkoninkrijk genaamd “Cantre'r Gwaelod” zou volgens de plaatselijke legendes zijn gezonken in de Cardigan Bay, ten westen van Wales. Daarom staan deze mystieke eilanden ook wel bekend als het ‘Welshe Atlantis’.

De bevindingen uit de Gough-kaart

Twee Britse wetenschappers genaamd Simon Haslett en Davis Willis ontdekten de "ontbrekende" eilanden na analyse van de 650 jaar oude Gough-kaart. Deze 14e-eeuwse kaart (die nu is ondergebracht in de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford), is een van de oudste kaarten waarop Groot-Brittannië op een geografisch herkenbare manier wordt weergegeven. In de Cardigan Bay (een inham van de Ierse Zee aan de westkust van Wales), toont de kaart twee eilanden die niet meer bestaan, zo schreven ze in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Atlantic Geoscience.

Volgens beide auteurs is het waarschijnlijk dat de eilanden in de 14e eeuw wel gewoon bestonden toen een cartograaf de kaart maakte. Mogelijk waren de eilanden de overblijfselen van een veel groter land dat in de Welshe mythologie bekend staat als "Cantre'r Gwaelod" of "Maes Gwyddno". Volgens de mythologie werd door eeuwenlange erosie dit land uiteindelijk verzwolgen door de oceaan.

De Gough-kaart van Groot Brittannië, een kwartslag naar links gedraaid

De Gough-kaart van Groot Brittannië, een kwartslag naar links gedraaid

Public domain, via Wikimedia Commons

Hoewel sommige onderzoekers denken dat de Gough-kaart (die hier online kan worden bekeken) een solide bewijs is van het bestaan van deze mythologische eilanden, is niet iedereen het eens met de bevindingen van het team. Zo twijfelt Catherine Delano-Smith, onderzoeker aan het Institute of Historical Research van de Universiteit van Londen, aan de deskundigheid van de cartograaf en daarmee de betrouwbaarheid van de Gough-kaart, aangezien sommige Britse eilanden op een verkeerde plek zijn getekend. "Cardigan Bay wordt helemaal niet getoond", schrijft Delano-Smith aan Live Science.

Het verdronken land van Cantre'r Gwaelod

Over Cantre'r Gwaelod is veel gezongen, geschreven en gedicht. Volgens de Welshe mythologie had het verdronken land van Cantre'r Gwaelod een heerser voordat de oceaan het wegspoelde. "In de recente folklore [van de laatste paar eeuwen] wordt Gwyddno voorgesteld als de heerser van Cantre'r Gwaelod. De overstromingen op Cantre'r Gwaelod zijn het resultaat van de nalatigheid van de dronken poortwachter, Seithiennin", schreven Haslett en Willis in hun paper. Deze vergeten zijn om de sluizen weer dicht te doen, waardoor het eilandkoninkrijk overstroomde.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Het duo onderzocht ook andere vroege bronnen voor vermeldingen van Cantre'r Gwaelod en ontdekte dat de schrijver Claudius Ptolemaeus (leefde rond 100 tot 170 na Christus in Romeins Egypte) vermeldt zijn Geographia coördinaten die suggereren dat de kustlijn van Cardigan Bay verder naar het westen lag dan waar deze zich nu bevindt. Hiermee wekt de beschrijving van Ptolemaeus de indruk dat de kustlijn van Wales in de loop van de millennia aanzienlijk is geërodeerd. Ook de zesde-eeuwse Britse monnik Gildas merkte de meedogenloze zee op in zijn Latijnse preek 'Over de ruïne en verovering van Groot-Brittannië'. Het onderzoeksteam merkte op dat de erosie van de kustlijn van Cardigan Bay zelfs vandaag de dag nog voortduurt.

Naast vermelding van erosie in vroege schriftelijke bronnen, wordt er verder geografisch onderzoek gedaan langs de huidige kustlijn van Cardigan Bay om te zien of er meer bewijs kan worden verzameld over de geografische veranderingen van de kustlijn.

Bronnen: Live Science, BBC


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen