Het verloren gewaande Clarissenklooster teruggevonden

Tijdens de verbouwing van een kebabzaak in de Molenbuurt in Alkmaar gingen de Alkmaarse stadsarcheologen, Peter Bitter en Nancy de Jong, poolshoogte nemen. Ze hoopten sporen van het verloren Clarissenklooster te ontdekken.

Jacob van Deventer

De enige informatie die bekend was, betrof een schetsachtige kaart uit 1561 van Jacob van Deventer, die deze in opdracht van de Spanjaarden tekende. Waar het klooster tijdens de Late Middeleeuwen exact heeft gestaan is op de kaart helaas niet te zien. Daarom was het van tevoren onduidelijk of ze restanten van het klooster aan zouden treffen.

Fundering clarissenklooster

De twee archeologen vonden een cementen vloer, plavuizen en een deel van de fundering van het Clarissenklooster. De richting van de oost naar west liggende plavuizen komt overeen met het op de kaart getekende klooster dat ook in die richting is gebouwd. De enige kans die ze hadden om het klooster terug te vinden is beloond.

Bidden en zwijgen

Het klooster heeft er gestaan van 1509-1572. De Clarissenzusters hadden een zwijgplicht en brachten hun dagen vooral door met bidden. Ze leefden van de liefdadigheid van de Alkmaarders. Tijdens de Reformatie 1572 werden de zusters verdreven en daarna werd het klooster afgebroken.
.
www.rtvnh.nl/
pers.alkmaar.nl/

Meer lezen
Tijdvakken