Het verhaal van Lawrence of Arabia bevestigd

Archeologische vondsten in de woestijn van Jordanië bevestigen veel van het beroemde verhaal van Lawrence of Arabia, de Britse officier die tijdens de Eerste Wereldoorlog Arabische stammen moest aanzetten tot opstand tegen het Osmaanse Rijk. Archeoloog Neil Faulkner deed 10 jaar lang onderzoek in het gebied waar Lawrence actief was, en deed een aantal belangrijke ontdekkingen.

Great Arab Revolt Project

Neil Faulkner deed archeologisch onderzoek in Jordanië voor het Great Arab Revolt Project (GARP). Dit project is een samenwerking tussen Jordaanse en Britse archeologen en heeft als doel de Arabische revolutie tegen het Ottomaanse rijk verder in beeld te brengen.

De rol van Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia, zijn echte naam was Thomas Edward Lawrence, speelde naar eigen zeggen een belangrijke rol in dit conflict. Er is door veel mensen altijd getwijfeld of hij zijn rol niet groter maakte dan deze daadwerkelijk was. Historici hadden bijvoorbeeld kritiek op zijn verhaal omdat het onmogelijk was om zijn verhaal te verifiëren. Neil Faulkner en andere archeologen deden tijdens het GARP een aanzienlijk aantal archeologische vondsten die de rol van Lawrence in dit conflict bevestigen.

Sporen van strijd

De archeologische vondsten betroffen onder andere sporen van strijd in de vorm van kogels, patronen en patroonhouders op plaatsen door Lawrence beschreven in zijn memoires, getiteld ‘The Seven Pillars of Wisdom’. Ook werden verschansingen, gefortificeerde plaatsen en legerkampen van zowel Turkse als Britse en Arabische troepen gevonden op de plaatsen die Lawrence beschreef.

Tentoonstelling

De gevonden artefacten worden op het moment tentoongesteld in het National Civil War Centre in Newark. Naast patronen en patroonhouders worden ook de gewaden van Lawrence of Arabia tentoongesteld, alsmede een kist waarmee goud vervoerd werd. Dit goud moest Arabische stamhoofden overtuigen in opstand te komen tegen hun Ottomaanse overheersers.

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

Bron

bbc.com Lawrence of Arabia's exploits backed up

Afbeelding

wikimedia.org Lawrence of Arabia

Meer lezen