Het mechanisme van Antikythera  

Op 17 mei was het 115 jaar geleden dat duikers het mechanisme van Antikythera vonden. Google wijdde zijn Doodle afbeelding gisteren aan de vondst uit 1901. Het tandwielmechanisme werd gevonden in een wrak bij het Griekse eiland Antikythera door Griekse duikers. Het kreeg al snel de bijnaam ‘oudste analoge computer’ maar onderzoekers weten nog steeds niet zeker waar het mechanisme voor diende.

Mechanisme van Antikythera

Het mechanisme van Antikythera lijkt op een kleine computerdoos met 30 bronzen tandwielen. Het voorwerp wordt gedateerd op 85 v. Chr. De Grieken zouden het mechanisme gebruikt hebben voor het bepalen van de positie van de zon en de maan. Via verschillende wijzers konden zonsverduisteringen worden voorspeld, net als de posities van verschillende planeten. Ook zouden deze posities de datum aangeven van de volgende Olympische Spelen. Door de corrosie in de zee is het mechanisme echter erg aangetast en niet in meer compleet. Dit maakt onderzoek doen lastig.

Vondst Antikythera

Het mechanisme werd in 1901 door sponsduikers voor de kust van het Griekse eiland Antikythera gevonden. Hier lag een scheepswrak  dat in 85 v.Chr. was vergaan. Het schip was op weg naar Rome met meerdere schatten uit de Griekse wereld aan boord. Daarna lag het mechanisme van Antikythera jarenlang opgeslagen in een Atheense loods, voordat wetenschapshistoricus Derek de Solla Price het mechanisme vond. Hij toonde met röntgenfoto’s aan hoe ingewikkeld het tandwielenmechanisme in elkaar zat. Daarna kreeg het voorwerp snel de naam als oudste analoge computer door de vorm en de vele tandwielen. Door enkele Korinthische maandnamen op het mechanisme denken onderzoekers dat het afkomstig is van de stad Korinthe of haar koloniën op Sicilië.


Nieuwe onderzoeksmethoden

Historici en onderzoekers ontdekken ook nu nog nieuwe dingen aan het mechanisme. Onlangs vonden onderzoekers een verborgen tekst in enkele metalen onderdelen van het mechanisme. Met nieuwe 3D- en röntgentechnieken kunnen de verborgen teksten worden gelezen. Ook werden nieuwe ontdekkingen  gedaan bij het wrak van Antikythera zoals gouden sieraden, luxe glaswerk en keramiek. Het mechanisme van Antikythera is tegenwoordig te zien in het Nationaal Archeologisch Musuem van Athene.

Bronnen:


Livescience.com: Antikythera
Historiek.net: Mechanisme Antikythera

Afbeelding:


Commons.wikimedia.org: CC BY 2.5

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's