Nieuwe Griekse artefacten ontdekt bij wrak van Antikythera

Bij het wrak van Antikythera zijn afgelopen week opnieuw bijzondere artefacten gevonden. Bij het schip, dat naar schatting tussen 100 en 50 voor Christus dichtbij het gelijknamige eiland is gezonken, zijn al eerder mooie ontdekkingen gedaan, maar nu zijn wederom een aantal boeiende voorwerpen opgedoken.    

Vondsten uit wrak van Antifythera

Het wrak werd op oktober 1900 ontdekt door een team sponsduikers geleidt door Dimitrios Kondos. Tijdens deze eerste duik werden een aantal interessante ontdekkingen gedaan. Zo vond men een beeld van een efebe. Een efebe was een jongeman uit de Griekse polis, meestal tussen de 18 en 20 jaar oud, die tijdens de ‘efebie’ een militaire training doorliep. Verder werd ook het stenen hoofd van een lokale filosoof opgedoken en als klap op de vuurpijl vond men het mechanisme van Antikythera, waar het wrak later bekend mee is geworden.

Mechanisme van Antikythera

Het mechanisme van Antikythera (ca. 140-80 v. Chr.) is een bijzonder apparaat dat in de Griekse oudheid gebruikt kon worden om astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren. Het bestaat uit 29 tandwielen die destijds los van elkaar konden bewegen (zie afbeelding), maar vandaag de dag door corrosie zijn aangetast. Ook kon het mechanisme als kalender worden gebruikt. Zo kon worden bijgehouden waarop de Olympische spelen georganiseerd moesten worden. Tegenwoordig wordt het mechanisme gezien als de eerste analoge computer.

Nieuwe duik

Onder leiding van archeologen en experts van het Hellenic Ministry of Culture and Sports en het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) heeft een internationaal team nu opnieuw een bezoek gebracht aan het gezonken schip. Tijdens dit bezoek zijn meer dan zestig nieuwe voorwerpen ontdekt, waaronder gouden sieraden, luxe glaswerk, karaffen van keramiek en een uniek voorwerp dat mogelijk gebruikt is bij de verdediging van het schip tegen piraten.

Duiken met moderne technologie

Met nieuwe technologie is ongeveer 10.500 vierkante meter van de oceaanbodem afgezocht, op zoek naar verloren schatten. Een autonome robot heeft het gebied in kaart gebracht, waarna het team naar beneden is gedoken om de schatten te lokaliseren en te documenteren. Een aantal van de voorwerpen zijn ook meegenomen voor nadere analyse, waaronder de potten en karaffen. Deze worden onderzocht op restjes DNA die mogelijk bewaard zijn gebleven zodat de onderzoekers meer inzicht krijgen in het eten en drinken dat de zeevaarders destijds bij zich hadden. Het team is blij met de vondst en met de technologische steun die zij hebben gekregen: “We see great potential in working with WHOI to capture, analyze, and share the wonders of Antikythera with the world”

Bronnen

phys.org Antikythera wrak

Archaeology.org Antikythera Ring

greece.greekreporter.com return to antikythera shipwreck yields another 60-treasures

Afbeeldingen

commons.wikimedia Mechanisme Antikythera

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's