Vindplaats oudste computer door duikers onderzocht
In 1901 werd er in de Egeïsche Zee, voor de kust van het eiland Antikythera in een antiek scheepswrak een bijzondere vondst gedaan. Er werd een ingewikkeld apparaat met verschillende bronzen tandwielen gevonden. Het is tot op de dag van vandaag de oudste analoge computer ter wereld. Een groep gespecialiseerde duikers doet op het moment onderzoek rond het antieke scheepswrak, ze hopen nog meer opmerkelijke vondsten te doen.
Antieke computer
Wetenschappers duiden deze ‘oudste computer’ aan als ‘het mechanisme van Antikythera’. Vermoedelijk kon men in de oudheid verschillende astronomische berekeningen maken met het apparaat. Zo zouden de tandwielen een kalender hebben kunnen weergeven waarop bijvoorbeeld de data van de Olympische Spelen werden weergegeven. Daarnaast was het mogelijk data van zonsverduisteringen te berekenen.
Schip met buit
Het scheepswrak waarin het mechanisme werd gevonden, is circa 2000 jaar oud. Naar alle waarschijnlijkheid vervoerde het schip vroeger bijzondere schatten naar Rome. In 1901 werd er naast de analoge computer namelijk nog een zeldzaam bronzen beeld gevonden nabij het wrak. Volgens de archeoloog Dimitris Kourkoumelis zijn er tientallen objecten blijven liggen in het schip dat twee millennia geleden vanuit Klein-Azië op weg was naar Rome.
Bijzonder duikpak
Het team duikers dat onderzoek doet naar het scheepswrak, maakt gebruik van een speciaal soort duikpak, de ‘Exosuit’. Met dit pak is het mogelijk enkele uren de grote druk van het water op de zeebodem te trotseren. Ook zorgen de pakken voor een relatief grote bewegingsvrijheid, waardoor de omgeving van het wrak nauwkeurig kan worden onderzocht. De hoofdonderzoeker Theotokis Theodoulou prijst de techniek die het mogelijk maakt urenlang te kunnen graven in de omgeving van het antieke wrak.
Bron: www.nu.nl