Het geheim van de steenhouwer onthult ouderdom donjon

Uit onderzoek blijkt dat de donjon van het Prinsenkasteel in Grimbergen (BE) ouder is dan gedacht. Het kasteel was vanaf de 14e eeuw de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. Frans Dopére is specialist in Middeleeuwse woontorens en kastelen. Hij onderzocht de sporen die de Middeleeuwse steenhouwer achterliet.

De steenhouwer en zijn beitel

De teruggevonden sporen die de gebruikte technieken achterlieten plaatst de periode waarin de donjon gemaakt is honderd jaar eerder dan werd aangenomen. Het type beitel dat door de steenhouwer is gebruikt samen met de kennis van oudere technieken maakte de datering mogelijk. Zo lost de ontwikkeling va de steenhouwtechniek en de sporen die deze achterliet het raadsel van de Middeleeuwse toren op.

Belegering

Uit het onderzoek kwam naar voren dat grote delen van de donjon en misschien ook de tweede hoektoren van het Prinsenkasteel uit de periode tussen 1400-1420 komen. Zoals nu blijkt werd het kasteel na de belegering door Maximiliaan van Oostenrijk in 1488 niet met de grond gelijk gemaakt in tegenstelling tot wat men eerder dacht. De Middeleeuwse woontoren werd dus niet pas aan het eind van de 15e eeuw gebouwd.

Ruïne

Nu rest er in het Prinsenbos niets meer dan een ruïne. Sinds het einde van de jaren 1990 is men begonnen aan de restauratie van het ooit zo machtige kasteel. Het kasteel  zal deel uit gaan maken van het Museum voor de Oudere Technieken. Op Open Monumentendag  11 september 2016  kan de donjon bezocht worden.

nl.wikipedia.org/

www.archeonet.be/

Afbeelding: Wim Bladt –eigen werk- [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen