Geen foto

Herbouw stadspoorten Valkenburg bijna voltooid

Grendelpoort in de steigersDe herbouw van twee middeleeuwse stadspoorten in het Limburgse Valkenburg nadert zijn voltooiing. Bij de bouw heeft men gebruik gemaakt van een mix van zowel oude als nieuwe technieken. Met de herintroductie van de stadspoorten hoopt de gemeente Valkenburg aantrekkelijker te worden voor toeristen.

Betrouwbare reconstructie

Hoewel een van de poorten, de Grendelpoort, nog enigszins overeind stond, waren van de ander, de Geulpoort, enkel nog grondresten van de fundering aanwezig. Met behulp van archeologische opgravingen van deze poort en oude tekeningen heeft men toch een waarheidsgetrouwe reconstructie kunnen maken van wat er ooit moet hebben gestaan.

Bodemarchief

Voor de bouw van de Grendelpoort voldeed vervanging van slechte mergelblokken en de opbouw van een houten dakconstructie. Omdat de fundering van de nieuwe Geulpoort direct boven de nog bestaande historische fundering moest worden gebouwd, was de planning en herbouw van deze poort een stuk lastiger. Het Verdrag van Malta staat aantasting van dergelijke archeologische bodemarchieven immers niet toe.

Bouwmethoden

Het mergel dat voor de bouw poorten nodig was, werd op ambachtelijke wijze gewonnen in de dichtbijgelegen Sibbergroeve. Waarna ze met een tractor naar de bouwplaats werden vervoerd. Uiteindelijk heeft men ruim 400 kuub mergel gebruikt – gelijk aan de complete jaarlijkse mergelproductie in Nederland. Om kosten uit te sparen werden de houten torenkappen op de grond opgebouwd en later met een kraan op hun plek gezet.

Bron: www.cobouw.nl

Afbeelding: Kleon3

Meer lezen