Geen foto

Heksentekens gevonden op Engelse landgoed Knole

Knole HouseTijdens restauratiewerkzaamheden op het Engelse landgoed Knole zijn in de koningskamer zogenaamde ‘Witchmarks’ gevonden. Deze in hout gekerfde tekens moesten ervoor zorgen dat kwaadaardige geesten de ruimte niet zouden kunnen bereiken. Met behulp van jaarringendatering kwamen archeologen erachter dat ze iets te maken hebben met het Buskruitverraad.

Waardige slaapplaats

De tekens zijn gevonden op verschillende balken en leggers onder de vloer en nabij de openhaard en bestaan uit v-vormen en ruiten. De kamer in Knole was vlak na het Buskruitverraad verbouwd door de toenmalig eigenaar, Thomas Sackville, om de koning bij bezoek een waardige slaapplaats te kunnen geven. Sackville was de schatmeester van de koning. Omdat Sackville een jaar later overleed heeft hij dat zelf echter nooit kunnen meemaken.

Buskruitverraad

De tekens geven aan hoe groot de angst onder de bevolking was in de vroege zeventiende eeuw voor hekserij. De koning, Jacobus I, was hier zelf ook door geobsedeerd. Hij schreef zelf een boek over het onderwerp en maakte hekserij strafbaar bij wet. Ook bij het Buskruitverraad,  de poging om de protestante koning af te zetten en het katholicisme in ere te herstellen, ging men ervan uit dat deze door demonen was ingespeeld.

Restauratie

De archeologen die de tekens hebben onderzocht gaan er vanuit dat werklieden die aan de verbouwing van de kamer werkten de tekens hebben aangebracht. De restauratie van Knole zal nog duren tot 2018, dus mogelijk worden er nog meer interessante ontdekkingen gedaan.

Bron: www.bbc.com

Afbeelding: Diliff

Meer lezen