Geen foto

Grote urnenbegraafplaats ontdekt in India

IIzerzoekers vinden urnenbegraafplaats Adchanallur cultuur. In het Indiase dorp Mandapam is een grote urnenbegraafplaats aangetroffen. De site is gedateerd op 1.800 tot 1.500 voor Chr.  De site werd aangetroffen bij het zoeken naar blauwe metalen. Helaas is de site tijdens deze zoektocht ernstig beschadigd: bulldozers hebben grote urnen met daarin ritueel aardewerk vernield.

De urnen lagen ongeveer een halve meter onder de grond. Ze zijn handgemaakt en hebben platte en conische bodems. In sommige urnen zat ritueel aardewerk of waren vergane menselijke botten opgeslagen, terwijl andere leeg waren.  

Bij megalithische vindplaatsen is het gebruikelijk dat urnen boven de grond worden gemarkeerd door een kring van stenen en dat de urnen met graffiti gemarkeerd zijn. Dat was bij deze site niet het geval. Dit kan betekenen dat de site, net als een andere nabijgelegen urnenbegraafplaats, behoort tot de Adichanallur cultuur. Op deze nabijgelegen site zijn 185 urnen aangetroffen waarvan 90 intact waren en 36 een compleet skelet bevatten. Ook zijn hier veel artefacten aangetroffen als aardewerk, koperen armbanden en oorringen, ijzeren speerpunten, dolken en zwaarden.

Na een systematische opgraving zal duidelijk worden of de urnenbegraafplaats werkelijk tot de Adichanallur cultuur behoort. 

Bron: The Hindu

Meer lezen
Landen