De site Pachacamac

Grote grafkamer opgegraven op pre-Spaanse site Peru

De site Pachacamac Archeologen van de Vrije Universiteit Brussel hebben een spectaculaire vondst gedaan in Peru. Op de site Pachacamac troffen zij een 1.000 jaar oude tombe met de resten van meer dan tachtig mensen aan.

De site Pachacamac is gelegen aan de Stille Oceaan, dertig kilometer van Lima en is in afwachting van de benoeming tot UNESCO Wereld Erfgoed site. Het is één van de grootste pre-Spaanse sites in Zuid-Amerika. Archeoloog Peter Eeckhout voert al twintig jaar iedere zomer onderzoek uit op de site. De begraafplaats werd voor het eerst ondekt in 2004 en is dit jaar opgegraven, tezamen met een serie opslagplaatsen van de Inca’s uit de 15e tot 16e eeuw na Christus.

Skeletten en mummies

Pal voor de tempel van Pachacamac lag de twintig meter lange grafkamer, die geheel intact bleek te zijn. De kamer heeft een ovale vorm, de muren zijn van boomstammen gemaakt en het dak is van gevlochten riet. Langs de rand lagen ongeveer twaalf baby’s en kinderen begraven, allen met het hoofd richting de tombe. De hoofdgrafkamer is door een bakstenen muur verdeeld in twee compartimenten. Hierin lagen meer dan zeventig skeletten en mummies begraven in de foetushouding. De resten zijn van mannen en vrouwen van alle leeftijden. De grafgiften bestonden uit aardewerkpotten, dieren (honden en cavia’s), koperen en gouden artefacten, maskers van geschilderd hout en kalebassen.

Het verhaal achter de lichamen

Een team van fysisch antropologen van de Universiteit van Londen, dat onder leiding staat van Dr. Lawrence Owens, suggereert dat veel van de lichamen genetisch verbonden zijn. Zij baseren deze conclusie op basis van de morfologische eigenschappen van de lichamen. Sommige individuen stierven aan dodelijke verwondingen, fysiek trauma of ernstige ziektes.

Eerdere onderzoeken aan de site hebben uitgewezen dat veel van de menselijke resten ziekten bevatten. Samen met verscheidene ondersteunende verhalen uit de Inca cultuur suggereert dit dat zieke mensen naar de site toekwamen op zoek naar genezing, als een soort Amerikaanse variant op Lourdes.

Professor Eeckhout en zijn team doen op dit moment laboratoriumonderzoek om meer informatie over de site te vergaren. Zij proberen uit te zoeken of de kinderen zijn geofferd en of de lichamen gezamenlijk zijn begraven of dat ze gedurende lange periode werden bijgezet, als een soort crypte. Tevens willen zij weten of de mensen uit Pachacamac afkomstig waren  of dat zij ergens anders vandaan kwamen, wat hun doodsoorzaken waren en of ze tot dezelfde familie of stam behoorden.

Bron: Past Horizons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's