Deurstopper

Grote dolk uit Bronstijd lange tijd gebruikt als deurstopper

DeurstopperEen 3.500 jaar oude ceremoniële dolk uit het midden van de Bronstijd is door de eigenaar lange tijd gebruikt om zijn kantoordeur open te houden. De man had het stuk brons ongeveer tien jaar geleden gevonden bij het omploegen van zijn land. Archeologen ontdekten het waardevolle stuk net op tijd voordat het weggegooid zou worden.

Bijzonder offer

De grote dolk was nooit bedoeld als wapen en had een gebogen vorm, omdat het specifiek gemaakt was als offer voor de goden. Uiteindelijk werd het stuk gekocht door het Norwich Castle Museum voor £41.000,-, maar in zijn eigen tijd was het ook al een duur stuk. De dolk is bijna 2 kilo zwaar en gemaakt van negen tiende koper en een tiende tin. De dichtstbijzijnde kopermijn lag helemaal in Wales en tin kwam waarschijnlijk van Cornwall.

Zeldzaam

De dolk, waarvan er tot nu toe niet meer dan vijf in Europa werden gevonden, is 68 centimeter lang en volgens de archeologen mogelijk gemaakt in dezelfde werkplaats en door dezelfde handswerklieden als een vergelijkbaar exemplaar dat in 1988 werd gevonden in Oxborough. Deze bevindt zich in het British Museum.

Donaties

Archeoloog Andrew Rogers, wiens team de dolk als eerste identificeerde, was er ook al bij in 1988 en had nooit verwacht een gelijkwaardige ontdekking te doen. Onderhandelingen over de prijs met de eigenaar waren toen de man eenmaal begreep hoe waardevol het object was nog best lastig. Verschillende donaties van het Britse National Heritage Memorial Fund en de Norfolk and Norwich Archaeological Society, zorgden er uiteindelijk voor dat dit stuk bewaard bleef en in het museum in de buurt kon worden tentoongesteld.

Bron: www.edp24.co.uk

Meer lezen