Grote archeologische opgraving in Duffel

Grote archeologische opgraving in Duffel

Grote archeologische opgraving in Duffel

In de Belgische stad Duffel wilde de gemeente een brandweerkazerne bouwen, toen een werktuig van maar liefst tienduizend jaar voor Christus werd gevonden. Dit wijst op een eerdere bewoning van het gebied.

Naar aanleiding van de vondst is er nu een uitgebreid archeologisch onderzoek gaande in Duffel. De archeologische site strekt zich uit in een driehoek waarbinnen allerlei nederzettingen uit de late ijzertijd zijn gevonden. Ook werden er vroeg-Romeinse resten aanwezig.

De vondst bestaat uit een waterput waar allerlei handgemaakt aardewerk in werd gedumpt. Hier zijn wel honderd aardewerkscherven gevonden. Volgens de archeologen wijst dit erop dat er hoogstwaarschijnlijk een Romeinse pottenbakkerij in de buurt van de put stond. Ook zijn er ten oosten van de put paalsporen gevonden, zodat een plattegrond van de gebouwen kan worden gereconstrueerd. De grootste vondst op deze site is, tot dusver, een tweeslagsteker uit de middensteentijd, tienduizend jaar voor Christus.

De gemeente heeft laten weten dat 1,5 hectare grond ten noorden van de site geheel en al afgegraven zal worden tot 60 centimeter diep.

Bron: Nieuwsblad

Meer lezen

Tijdvakken

Landen