Geen foto

Grootste opgraving uit de bronstijd in Engeland ooit

Er zijn nog nooit zoveel voorwerpen uit de bronstijd gevonden in Engeland.Tijdens opgravingen in Cambridgeshire nabij Peterborough zijn honderden voorwerpen uit de bronstijd blootgelegd, waaronder zes boten van eikenhout en een kom met voedsel. De vondsten zijn ca. 3.000 jaar oud en zijn vrijwel allemaal in goede staat. De archeologen beweren dat nog maar een fractie van de site is opgegraven.

Onder meer vonden de archeologen textiel, rieten manden, houten zwaardhandvatten en een kom met eten waar de houten lepel nog in ligt. Twee van de gevonden boten zijn zelfs zo goed bewaard gebleven, dat de kleur en reparaties nog duidelijk zichtbaar zijn. Het is de grootste collectie van voorwerpen uit de bronstijd ooit gevonden op een enkele site in Engeland.

De archeologen spraken over een vondst van internationaal belang. “We praten al lang over landschappen uit de bronstijd en het voelt altijd aan alsof we door een heel nauw raampje kijken, waar de gordijnen net voor hangen,” aldus Mark Knight, één van de projectleiders. “Nu is het alsof iemand de ramen wijd open heeft gezet.”

De voorwerpen zijn goed bewaard gebleven omdat ze in een diepe laag van turf en slib lagen. Volgens de archeologen waren de voorwerpen zo schoon toen die laag weg was, dat “het was alsof die 3.000 jaar nooit verstreken zijn”. De omgeving was in de loop der jaren onder water komen te staan. Door Nederlanders geïntroduceerde technieken om het gebied droog te leggen, is de Peterborough site nu toegankelijk.

Archeologisch inzicht

De opgraving werd mede mogelijk gemaakt door Hanson, een leverancier van baksteen en cement. Op het gebied zou namelijk gebouwd gaan worden, maar ook in Engeland is archeologisch vooronderzoek verplicht. De archeologen konden erg diep graven omdat Hanson klei nodig had voor het baksteen. Was dat niet zo geweest, dan hadden de archeologen de voorwerpen nooit gevonden, die wel vier meter diep lagen verborgen.

De site is ca. 150 meter breed en lag in de bronstijd aan een rivierkanaal. Zo kan er een duidelijk beeld van prehistorisch rivierleven worden geschetst. Er werden dammen en visnetten gevonden, naast kledingfragmenten met ornamentele zomen en juwelen met groene en blauwe kralen. Ook vonden de archeologen metaalwerk, waaronder bronzen zwaarden en speren.

De vondsten geven een nieuw inzicht in hoe mensen in de bronstijd zich aanpasten aan een moerassig gebied. Hoewel het onbekend is hoe ver ze indertijd konden varen in de boten - waarvan één boot een flinke acht meter lang is - is één van de gevonden zwaarden een type die normaal gesproken in het noorden van Spanje wordt gevonden.

“Normaal gesproken vergt een opgraving veel verbeeldingskracht om de vondsten duidelijk te maken,” aldus Knight. “Bij deze site is dat niet zo. Het is intact. Het voelt aan alsof we de mensen uit de bronstijd hebben ingehaald. Het voelt alsof we daar zijn.”

Bron: The Guardian

Meer lezen