Zeedraak

Het skelet van de Ichthyosaurus

Anglian Water

Grootste Ichthyosaurus ooit ontdekt in Groot-Brittannië

Tijdens het droogleggen van een meertje in het Rutland Water Nature Reserve in Centraal-Engeland, heeft een team van natuurbeheerders per toeval een compleet fossiel van een Ichthyosaurus ontdekt. Dit zeereptiel leefde tussen de 250 en 90 miljoen jaar geleden en leek sterk op de dolfijnen van vandaag de dag. Het ontdekte fossiel is 10 meter lang, wat het de langste Ichthyosaurus ooit gevonden in Groot-Brittannië maakt.

De vondst werd in januari van 2021 gedaan door Joe Davis, het hoofd van het team van natuurbeheerders dat verantwoordelijk was voor het droogleggen van het meertje. Davis zag iets opvallend uit de grond steken, dat van organisch materiaal leek te zijn gemaakt. “Ik heb gewerkt op de Hebriden [een eilandengroep voor de westkust van Schotland] dus ik heb eerder al walvis- en dolfijnskeletten gevonden. Dit zag er vergelijkbaar uit en ik zei tegen mijn collega dat het leek op ruggenwervels”, aldus Davis. “We vonden iets dat ongetwijfeld een ruggengraat was en verderop vonden we een kaak. We konden het haast niet geloven.”

zeedraak

Een reconstructie van hoe de Itchyosaurus er ooit heeft uitgezien

Anglian Waters



Initiële opgraving

Nadat Davis de autoriteiten had ingelicht, nam een team van paleontologen de opgraving van hem over. Stukje bij beetje legde dit team het 10 meter lange fossiel bloot, de langste en meest complete Ichthyosaurusfossiel ooit ontdekt in Groot-Brittannië. Het skelet kon niet in één keer uit het meer gehaald worden, aangezien het begon te vriezen en de bodem te hard werd. Ook moest men het meer relatief snel weer laten onderlopen, om de lokale natuur niet te veel te verstoren. Daarom besloten de paleontologen om het skelet voorlopig ter bescherming te bedekken met plastic doeken. Pas in augustus werd het meer weer drooggelegd, waarna ze de opgraving konden hervatten.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Een uitdaging

Bij deze tweede poging begon het paleontologisch team met het uitgraven van de 2 meter lange schedel. Deze werd vervolgens bedekt met een laag gips en overgebracht naar een laboratorium. Het gigantische lichaam werd ook als kleien blok uit de grond gehesen en vervolgens met een oplegger vervoerd. Nigel Larkin, de paleontoloog verantwoordelijk voor het uit de grond hijsen van het fossiel, liet weten: “Het blok dat het lichaam bevat is ongeveer 1.500 kilo. Het komt niet vaak voor dat je verantwoordelijk bent voor het ophijsen van een zeer belangrijk, maar zeer fragiel fossiel. Het was een grote verantwoordelijkheid, maar ik hou van een uitdaging.”

Zeedraak

De paleontologen aan het werk

Anglian Water



De Itchyosaurus (Grieks voor ‘vis-hagedis’) verscheen ongeveer 250 miljoen jaar geleden voor het eerst. Het was een roofdier dat bovenaan de voedselpiramide stond. Ze leefden van andere Itchyosauriërs, vissen, Plesiosauria en Ammonieten. “Ze hadden grote ogen en tanden. Vaak worden ze daarom ook wel zeedraken genoemd”, aldus een van de paleontologen.

Volgens de paleontologen kan het nog zo’n 18 tot 24 maanden duren voordat alle werkzaamheden voor het behoud van de botten zijn uitgevoerd. Hierna wil men het volledige skelet lokaal tentoonstellen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen