Geen foto

Grootste door Maya’s gebouwde dam blootgelegd

Onderzoekers hebben de grootste dam die ooit door de Maya's is gebouwd gevonden. Een team van wetenschappers heeft in de oude stad Tikal de overblijfselen van een enorme dam gevonden. De dam werd gebouwd door de oude Maya’s, was ruim 79 meter lang en 10 meter hoog en zou 75 miljoen liter water in een reservoir hebben gehouden.

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens de onderzoekers geeft de vondst meer duidelijkheid over hoe de Maya’s stand hielden tijdens zware tijden. Zo woonden er rond het jaar 700 wel vijf miljoen Maya’s in het hele gebied. “Dat is veel meer dan momenteel ondersteund kan worden in het huidige klimaat,” aldus onderzoeker Vernon Scarborough. “Het stelde hen in staat een grote en complexe samenleving gedurende meer dan 1.500 jaar in stand te houden.”

Ingenieus

De onderzoekers ontdekten ook dat de dam uit meerdere stelsels bestond. De Maya’s konden vroeger op meerdere plekken water verzamelen en die stortten in het reservoir van de dam. Dat kon door middel van de bovenzijde van de dam, die het ene deel van de stad verbond met het andere deel. Men vermoedde aanvankelijk dat de verbindende stukken wegen waren - die hedendaags door toeristen worden gebruikt - maar zeer waarschijnlijk waren die onderdeel van de enorme dam.

Toch was het systeem vooral afhankelijk van regenval, iets dat indertijd een onvoorspelbaar element was. Het kon dagenlang regenen, of het kon juist zeer heet en droog zijn. De vele droogtes die zich voordeden in de 9e eeuw zorgden er waarschijnlijk toch voor dat de watervoorraden slonken. Gezien het feit dat de samenleving van de Maya’s steunde op het reinigingssysteem van het water, is het zeer waarschijnlijk dat de droogtes de oorzaak van de val van het rijk zijn geweest.

Bron:Science Newsline

Meer lezen
Landen
Thema's