In beslag genomen goederen

De in beslag genomen archeologische vondsten

Douane Française

Groot aantal illegaal verkregen archeologische vondsten in beslag genomen

In België is een grote hoeveelheid illegaal verkregen archeologische vondsten door de Franse Douane gevorderd. In september contacteerde de Franse eigenaar het agentschap van Vlaamse Onroerend Erfgoed om een melding te maken van een vondst van meer dan 14.000 Romeinse munten. Zijn ‘ toevallige’ ontdekking bleek onmogelijk te zijn. Zo kwamen de autoriteiten op het spoor van de illegale archeologische collectie.

Dat meldt het Vlaamse ministerie van Onroerend Erfgoed. ‘Ik ben erg trots dat door het snel en adequaat handelen van onze onderzoekers deze archeologische plunderingen zijn ontdekt’ aldus Matthias Diependaele, minister van Onroerend Erfgoed. Hij zal de Romeinse muntschat in 2021 officieel overhandigen aan de Franse staat.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Metaaldetectoren verboden

‘In Frankrijk is het verboden om archeologische artefacten op te sporen met een metaaldetector’, laat de minister weten. ‘De Franse overheid bestraft dit soort overtredingen streng met gevangenisstraffen en boetes omdat de dader door deze roof kennis over de Franse geschiedenis onherroepelijk verloren doet gaan.’ Zo wil de overheid voorkomen dat amateurarcheologen spullen uit de grond halen en dat vervolgens niet melden bij de daarvoor bestemde autoriteiten. ‘De kennis die archeologische vondsten opleveren, behoren toe aan een gemeenschap’, benadrukt minister Diependaele.

De Fransman meldde dat hij de Romeinse munten gevonden had op zijn eigen terrein in Haspengouw. In Vlaanderen mag je namelijk sinds 2016 wél zelf archeologisch onderzoek doen met een metaaldetector, mits je je vondsten meldt. Als de voorwerpen uit grond in eigen bezit komen, dan mag de eigenaar die voorwerpen houden.

Onmogelijke vondst

‘Na onderzoek door het agentschap Onroerend Erfgoed bleek het onmogelijk dat deze munten van de gemelde vindplaats zouden komen’ vertelt de minister. Hierop lichtte het agentschap haar Franse gelijke in, de Direction Régionale des Affaires culturelles. De twee agentschappen in samenwerking met de douane startten een grootschalig onderzoek en troffen uiteindelijk een grote collectie archeologische vondsten aan, illegaal verkregen in Frankrijk. Het gaat onder andere over armbanden en halskettingen uit de Brons- en IJzertijd, een zeldzame Romeinse dodecaëder, Romeinse fibula en beeldjes en Merovingische riemgespen. Ook deze zijn gevorderd.

Wat er precies met de rest van de archeologische voorwerpen gaat gebeuren nu is nog onduidelijk, maar zoals eerder gezegd wordt de muntschat in ieder geval 2021 overhandigd aan de Franse overheid. Diependaele: ‘Ik zal met veel plezier de munten volgend jaar aan de Franse minister voor cultuur teruggeven. Zo krijgen Franse archeologen en onderzoekers toch nog de kans om de overgebleven informatie over hun verleden te reconstrueren.’

Wil je meer weten over de regels rondom metaaldetectie in Nederland? In dit stuk lees je daar meer over.

Bron: Ministerie van Onroerend Erfgoed 

Meer lezen