De Grote kerk in Gorinchem

Schedel gestolen bij archeologisch onderzoek Gorinchem

In de buurt van de Grote kerk aan de Groenmarkt in Gorinchem werd donderdag een schedel Image previewgestolen. De schedel werd recent blootgelegd tijdens een archeologische opgraving en daarna weer herbegraven.

Archeologen van onderzoeksbedrijf Archeologen Hollandia ontdekten de diefstal toen ze hun onderzoek wilden vervolgen. De gemeente heeft aangifte gedaan en wil beveiligingscamera’s plaatsen om te voorkomen dat er niet nog meer archeologische vondsten worden meegenomen.

Huidige onderzoek rond de Grote kerk

Sinds de eerste week van november vindt er rond de kerk archeologisch onderzoek plaats, omdat het gebied opnieuw wordt ingericht. De opgegraven skeletten moeten hiervoor wijken. Naast de schedel zijn er meerdere menselijke botten uit een middeleeuws kerkhof blootgelegd. De menselijke resten die in het archeologische werkveld liggen, worden op DNA onderzocht. Sommige menselijke resten, die niet volledig in het archeologische werkveld liggen, worden weer herbegraven. Ondertussen onderzoekt een antropoloog de leeftijden en het geslacht van de overledenen.

Eerdere vondsten rond de Grote kerk

De Grote kerk werd tussen 1450 en 1517 gebouwd. In de buurt van de Grote kerk lag vanaf de 13e eeuw tot het begin van de negentiende eeuw een kerkhof. Dit gegeven is al lange tijd bekend onder archeologen. Zo werden er  in 2008 tijdens werkzaamheden aan de Grote kerk ook al menselijke resten opgegraven. Archeologen ontdekten dat onbemiddelde inwoners van Gorinchem werden begraven aan de schaduwzijde van de kerk, omdat dit de goedkoopste begraaflocatie was. Jong gestorven Gorcumers werden op een specifieke plek van het kerkhof begraven. In 2010 werden er rond de kerk ook archeologische vondsten blootgelegd, zoals 37 begravingen en enkele tiende-eeuwse aardewerkfragmenten.

Afbeelding:

By G.Lanting (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Meer lezen