Griekse nederzetting

Bovenaanzicht van de gevonden ruïnes

Griekse Ministerie van Cultuur.

Griekse nederzetting noemt stad uit Homerus’ Ilias

Tijdens opgravingen bij het Griekse kustdorpje Kato Polidendri in de regio Thessalië hebben archeologen ruïnes gevonden van een nederzetting uit de tweede of derde eeuw voor Christus. Hierbij is ook een groot aantal voorwerpen gevonden, waaronder pijlpunten, bronzen ringen en munten. De meest opvallende vondst is echter een tegel met een inscriptie die verwijst naar de stad Melivoia, die ook genoemd wordt in Homerus’ Ilias.

Verschillende vondsten

De nederzetting bevindt zich op verschillende bergterrassen aan de voet van de Mavrovouniberg, in Centraal-Griekenland. Deze plaats diende waarschijnlijk als heiligdom, maar welke goden hier precies aanbeden werden is nog onduidelijk. Tijdens de opgravingen vonden de archeologen onder andere een hoofdgestel, vijf dorische zuilen, de voet van een standbeeld, een marmeren voetenbank en twee marmeren beelden van kinderhoofden.

Marmeren beeld

Een van de gevonden marmeren kinderhoofden

Griekse Ministerie van Cultuur.



Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Ook zijn er diverse tegels gevonden, waarop allerlei verschillende namen staan ingekerfd. Volgens de archeologen zijn het waarschijnlijk de namen van eigenaren van lokale pottebakerijen, waar onder andere dakpannen werden geproduceerd. Eén tegel bevat echter de insciptie MELIVOIAS. Vermoedelijk refereert dit aan Magnesia Melivoia (ook wel Meliboea genoemd), een Griekse stadstaat die genoemd wordt in Homerus’ Ilias, het Oud-Griekse mythologische verhaal over de Trojaanse Oorlog. De gevonden nederzetting en Melivoia stonden dus op een of andere manier met elkaar in contact. Waar Melivoia precies lag is onduidelijk, maar vermoed wordt dat het zich ergens in de buurt van de kust van Thessalië bevond.

Dorische zuil

Een deel van een dorische zuil

Griekse Ministerie van Cultuur.



De Catalogus der Schepen

Magnesia Melivoia wordt genoemd in boek twee van de Ilias, in de zogenaamde Catalogus der Schepen. Dit is een opsomming van alle Achaeïsche (Griekse) legers die Troje aanvielen, inclusief hun plaats van herkomst en leiders. De Catalogus der Schepen was zeer belangrijk in het oude Griekenland. Rond 600 v.Chr. eiste Athene bijvoorbeeld het eiland Salamis op, aangezien de Catalogus der Schepen Salamis als vazal van Athene noemt. In hoeverre de catalogus daadwerkelijk een betrouwbaar beeld geeft van de geopolitieke situatie in het Griekenland uit Homerus’ tijd, is echter niet duidelijk. Wel worden hierin veel stadstaten genoemd waarvan we zeker weten dat ze hebben bestaan. Ook Magnesia Melivoia valt hieronder.

Griekse nederzetting

--

Griekse Ministerie van Cultuur.



Naast deze inscripties, ontdekten de archeologen tijdens de opgravingen ook ijzeren spijkers, Thessalische en Macedonische munten, pijlpunten, bronzen ringen en aardewerken drinkbekers en amfora’s.

Door verder archeologisch onderzoek te verrichten, hopen de archeologen er achter te komen wat de precieze relatie tussen deze nederzetting en Magnesia Melivoia was.

Bronnen: Griekse Ministerie van Cultuur, Tradition and Design in the Iliad


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen