De begraafplaats uit de Romeinse tijd ligt onder een nieuwe begraafplaats.

Grafveld uit Romeinse tijd gevonden in Vleteren

De begraafplaats uit de Romeinse tijd ligt onder een nieuwe begraafplaats.Langs de Kasteelweg in Vleteren werden tijdens archeologisch vooronderzoek sporen gevonden van een begraafplaats uit de ijzertijd en/of Romeinse tijd (ca. 500 voor Christus tot 100 na Christus). Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de aanleg van een nieuwe begraafplaats.

Volgens archeoloog Jan Decorte is het de eerste keer dat er in de Westhoek dergelijke sporen worden gevonden. “Er werden sporen gevonden van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, maar belangrijker is de aanwezigheid van een twintigtal grafbijzettingen,”  aldus Decorte. “Het gaat om resten van het crematieritueel die in een kuil worden bijgezet, al dan niet met andere giften, die de overledene moest begeleiden na zijn dood.”

“Aan de hand van het gevonden aardewerk, denken we dat deze graven dateren uit de midden-ijzertijd tot de Vroeg-Romeinse periode.” Afgelopen donderdag werd bekend dat het archeologisch onderzoek tweehonderdduizend euro zal gaan kosten, hoewel die voor de rekening van de gemeente zijn.

Bron: Knack.be

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's